Kukečių seniūnijoje rastas sprogmuo

Pirmadienio popietę ugniagesiai-gelbėtojai vyko į Kukečių seniūnijos Padvarninkų kaimą. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas gavo pranešimą apie rastą sprogmenį, įvestas planas „Skydas“. Atvykę išminuotojai išsivežė rastą minosvaidžio minos stabilizatorių.

Pavasario pradžią Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono (PJVIB) išminuotojams žymi ne tik vis labiau šylantys orai, bet ir kasdien augantis pranešimų apie gyventojų rastus sprogmenis skaičius. Jei kitais metų laikais kariai neutralizuoti sprogmenų vyksta vidutiniškai 3 kartus per dieną, tai pavasarį tokių operacijų skaičius išauga iki 10 ir daugiau.

Randamų sprogmenų skaičiaus padidėjimas paprastai yra siejamas su pavasarį suaktyvėjusia žmonių veikla, kurios metu intensyviau kasinėjama žemė – ariami ir kultivuojami laukai, statybos, aplinkos tvarkymo, senų pastatų griovimo darbai ir pan. Taip pat nemažai įtakos tam turi ir fizikos dėsniai: sprogmenis, kaip ir akmenis, iš žemės į paviršių iškelia išeinantis įšalas − kuo žiema šaltesnė ir gilesnis įšalas, tuo daugiau pavasarį žemė atiduoda „svetimkūnių“. Iki šiol didžiausias sprogmenų neutralizavimo operacijų pikas, reaguojant į iš gyventojų gautus pranešimus, daugelį metų būdavo balandžio-gegužės mėnesiais, tačiau keičiantis klimatui ir Lietuvoje šiltėjant žiemoms, jis ne tik gerokai paankstėjo, bet ir išsitęsė.

PJVIB išminuotojai primena gyventojams elgtis atsakingai ir radus įtartiną daiktą, turintį bent menkiausią panašumą į sprogmenį, jokiu būdu jo neliesti, nekrapštyti, neardyti, nemėtyti, jokiu būdu patiems nesiaiškinti, sprogmuo tai ar ne, o nedelsiant apie radinį pranešti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112, pažymėti radinio vietą ir sulaukti policijos pareigūnų.

Kelmiškiams.lt, asociatyvi PJVIB nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *