Keturios rajono mokyklos laukia „Tūkstantmečio mokyklos“ projekto pradžios

Tikėtina, kad jau kitų metų pradžioje Kelmės Jono Graičiūno, Tytuvėnų ir Šaukėnų gimnazijos bei Kelmės „Kražantės“ progimnazija pradės įgyvendinti ilgai rengtą „Tūkstantmečio mokyklos“ projektą. Šio projekto lėšomis bus stiprinamos mokyklų vadovų ir kitų pedagoginių darbuotojų kompetencijos, atnaujinama bei kuriama infrastruktūra. Pasak Švietimo,  kultūros ir sporto skyriaus vedėjos Justinos Zaleckienės, projekto metu mokyklų veiklos tobulinimas bus vykdomas keturiose srityse: lyderystė veikiant, įtraukusis ugdymas, kultūrinis ugdymas, STEAM ugdymas.

Pusantro milijono eurų (red. – be PVM) gausiančios keturios rajono ugdymo įstaigos projekto metu įsteigs ne pilnus projekto kultūrinės veiklos koordinatorių ir STEAM koordinatorių-laborantų, mokytojų padėjėjų etatus, įsigis kupolus, baldus, lauko klasių įrangą, minkštus baldus vidaus erdvėms, dalyvaus lyderystės mokymuose, mokytojai  ir mokyklų vadovai stažuotėse įgis užsienio šalių patirties, bus rengiami įvairūs mokymai ir seminarai, viena iš šio projekto sąlygų – skatinama tinklaveika (mokyklų bendradarbiavimas).

„Labai svarbu, kad kitos rajono mokyklos, kurios nedalyvauja šiame projekte, galės pasinaudoti „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje dalyvaujančiose ugdymo įstaigose esančiomis priemonėmis ir galimybėmis, nes vienas kertinių programos principų – tinklaveika. Atsinaujinusios ir programos investicijas gavusios mokyklos su kitomis rajono mokyklomis dalinsis tiek atnaujintomis pedagoginių darbuotojų žiniomis, naujais veiklos modeliais, mokymosi priemonėmis, tiek ir atnaujinta infrastruktūra, pvz., muzikos studija“, – sakė J. Zaleckienė.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja džiaugiasi mokyklų vadovais, kurie rengė projektą ir tiki sėkmingo jo įgyvendinimo

Kelmės „Kražantės“ progimnazijoje bus įrengiamas sensorinis kambarys su visomis reikalingomis priemonėmis,  šalia mokyklos bus pastatytas kupolas, lauko klasė su baldais, lauko treniruokliai. Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje bus įrengtas kupolas su įranga, lauko klasė su baldais, treniruokliai, pakeista sporto aikštyno bėgimo takų ir aikščių danga. Tytuvėnų gimnazijoje planuojama įrengti sensorinį kambarį, kupolą, lauko klasę bei treniruoklius. Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio gimnazijoje bus patobulintas jau esantis kupolas, įrengta lauko klasė, atnaujinta krepšinio aikštelė ir nuovaža. Visa infrastruktūra mokyklose pritaikyta pagal universalaus dizaino principus. Taip pat bus atnaujintos visų mokyklų aktų salės, Jono Graičiūno gimnazijoje bus atnaujinta muzikos studijos įranga. Trys mokyklos įsigis robotikos užsiėmimams reikiamą įrangą ir priemones. Mokyklose atsiras 3D spausdintuvai, spalvoti lazeriniai spausdintuvai, graviravimo-pjovimo staklės, dronas, kompiuterinė įranga ir baldai.

„Žinoma, įsigyjama įranga ir atnaujinimas turėjo būti pagrindžiamas, nes visi kietieji projekto dalykai turėjo būti padengti minkštaisiais. Mokytojai rengs ilgalaikiu planus, bendradarbiaus su kitomis įstaigomis, aktyviai įtrauks ne tik savo, bet ir kitų mokyklų bendruomenes. Taip pat labai džiaugiuosi mokyklų vadovais, kurie rengė projektą, nes kitose savivaldybėse projekto parengimas buvo perkamas. Mokyklų direktoriai parašė tokį projektą, kokio jiems reikėjo“, – kalbėjo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja.

Projekto administravimui savivaldybė skelbs koordinavimo konkursą, nes, pasak vedėjos, savivaldybėje sunku rasti tokį specialistą, o ir administravimui lėšų projekte yra numatyta.

„Savivaldybei nereikės mokėti už projekto administravimą. Šios išlaidos bus padengtos iš projekto lėšų“, – patikino J. Zaleckienė.

Projekto įgyvendinimas truks dvejus metus – iki 2026 metų pabaigos. Mokyklos sutarė dėl konkrečių programos įgyvendinimo tikslų, sudarytas šių rodiklių sąrašas. Pavyzdžiui, turės išaugti bent pagrindinį lietuvių kalbos ir matematikos mokymosi pasiekimų lygį pasiekusių mokinių dalis, didėti švietimo pagalbą gaunančių ar neformaliojo švietimo veiklose dalyvaujančių mokinių dalis ir kt.

Belieka laukti projekto įgyvendinimo ir tikėtis, kad jis turės teigiamą poveikį ne tik projektą įgyvendinančiose mokyklose, bet ir kitose rajono ugdymo įstaigose.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, asociatyvi Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *