Medikės profesiją pasirinkusiai merginai gražiausias žodis „Ačiū“

Vaiguvos seniūnijoje gimusi ir užaugusi Viltė Navickaitė – bendrosios praktikos slaugos Šiaulių valstybinėje kolegijoje studentė. Šiuo metu trečiame kurse studijuojanti Viltė apie savo pasirinkimą pradėjo galvoti dar besimokydama Vaiguvos mokykloje.

„Manyčiau, kad tai – apgalvotas sprendimas. Nuo pat mažens tikrai nežinojau kuo norėčiau tapti užaugusi ir vaikiškai „svajojau“ būti policininke arba dainininke.  Tik kokioje 8 klasėje supratau, kad labiausiai mane domina medicina. Mokydamasi Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje pradėjau domėtis žmogaus anatomija, ligomis, taip ir kilo mintis būti visada šalia žmogaus, bendrauti, padėti. Mokykloje didžiausią susidomėjimą ir malonumą mokantis taip pat visada jaučiau gamtos mokslams, todėl ir pasirinkau šią, savo dabar labai mylimą, profesiją“, – sako Viltė Navickaitė.

Per nepilnus trejus mokslo metus merginai dar nei karto neteko suabejoti savo pasirinkimu. Viltė žavisi, kad medicinos srityje vis labiau atsiranda komandinis darbas, visas sveikatos priežiūros specialistų personalas dirba kaip koordinuota komanda, padėdami vienas kitam įvairiose situacijose. Nors ši profesija dažnai emociškai būna sunki, reikalauja psichologinio pasiruošimo, tenka išgirsti ir pacientų pašiepiančias replikas, Viltė sako, jog pati gražiausia jos darbo dalis – išgirsti iš paciento žodį „ačiū“.

Mokosi netekčių nepriimti asmeniškai

„Per vienerius mokslo metus dažniausiai turime 4 skirtingas praktikas skirtingose vietose, kiekvienos praktikos laukiu kaip dar vienos naujos galimybės kažką naujo sužinoti ir išmokti. Praktikas kiekvieną kartą atliekame skirtingose vietose, nuo poliklinikos iki įvairių ligoninės skyrių. Iki šiol praktikas teko atlikti pirminėje sveikatos priežiūros grandyje, taip pat akušerijos, intensyviosios terapijos, ilgalaikio gydymo ir geriatrijos, gastroenterologijos ir endokrinologijos, vaikų chirurgijos, vaikų priėmimo skyriuose. Sunkiausi momentai praktikų metu būna tie, kurių situacijų neįmanoma pakeisti, dažnai tenka matyti kaip pacientai kenčia, tačiau dažnai situacija yra nepakeičiama“, – „Kelmiškiams.lt“ pasakojo Viltė.

Didžiausiu profesinės veiklos iššūkiu jauna medikė įvardija pacientų mirtis, su kuriomis tenka susidurti gana dažnai. Ne ką lengviau yra žiūrėti į pacientų artimųjų akis ir bandyti rinkti žodžius bandant palaikyti juos, paguosti, kai jie palūžta dėl artimųjų ligos ar mirties.

„Slaugos studentai dažnai būna tie, kurie labiausiai prisiriša prie žmogaus, todėl netektys dažnai paveikia emociškai, dažnai tenka išgyventi paciento mirtį kaip artimo žmogaus, grįžus namo dar ilgai kamuoja niūrios mintys, tačiau tenka išmokti nepriimti asmeniškai netekties ir susitaikyti, kad tai neatsiejama mūsų darbo dalis“, – apie vienas liūdniausių profesinės veiklos akimirkas sakė Viltė.

Svajoja padėti vaikams

„Viliuosi ir labai norėčiau dirbti su vaikais. Atlikdama praktikas vaikų stacionaro skyriuose jaučiuosi geriausiai, puikiai randu bendrą kalbą su vaikais. Šiuo metu praktiką atlieku vaikų chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos skyriuje, darbas žavi tuo, kad tai nėra monotoniška, kiekvieno paciento atvejis skirtingas, kiekviena situacija skirtinga, bet tuo pačiu ir labai įdomi, kuri leidžia tobulėti man, kaip studentei“, – su užsidegimu pasakojo jaunoji medikė.

Viltė drąsiai ragina visus, kuriuos domina mediko profesija, rinktis ją studijuoti, būti pasiruošusiems, kad mokytis ir domėtis teks daug bei nepamiršti, kad slaugytojas visada privalo būti pasiruošęs padėti, išklausyti, atverti širdį ir būti tuo, kuris suteiks pacientams bei artimiesiems viltį ir tikėjimą, kad viskas bus gerai.

„Visuomenėje dažnai paplitęs stereotipas, kad slaugytojas piktas, nelaimingas ir nemylintis savo darbo specialistas, todėl labai norėčiau, kad slaugytojais būtų tie žmonės, kurie visada su noru pasiruošę padėti pacientui ištikusioje bėdoje“, – teigė Viltė.

Aistra maisto ruošimui

Be domėjimosi medicina, slauga bei pagalba sergantiems, Viltė turi dar vieną aistrą – maisto ruošą.

„Mėgstu atrasti naujus skonius, išbandyti naujus receptus. Didžiulę laiko dalį praleidžiu interneto platybėse ieškodama naujų receptų. Virtuvė – pagrindinė vieta namuose. Dažnai eksperimentuoju su naujais internete rastais ar savo sugalvotais receptais, labiausiai jaučiu malonumą gamindama saldžius patiekalus bei vaišindama draugus bei artimuosius“, – apie aistrą maisto ruošimui pasakojo Viltė.


Viltė dalinasi obuolių pyrago-torto receptu

8 vidutinio dydžio obuoliai

6 kiaušiniai

300 g cukraus

1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

400 g miltų 

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

6 šaukštai aliejaus

140 g sviesto

Kiaušinius gerai išplakame, dedame cukrų, vanilinį cukrų, viską vėl gerai išplakame. Dedame išsijotus miltus, kepimo miltelius ir viską  išplakame. Į tešlą supilame aliejų ir viską dar kartą gerai išplakame. Nusilupame obuolius, juos supjaustome smulkiais gabalėliais ir gausiai apibarstome cinamonu. Į kepimo indą sluoksniuojant pilame: obuoliai – tešla – obuoliai – tešla. Kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Baigiant kepti pyragui, išsilydome sviestą ir užpilame ant karšto pyrago, pyragą dar keletai minučių dedame kepti ir skanaujame!

Nerijus Šarauskas „Kelmiškiams.lt“, asmeninės Viltės Navickaitės nuotr.

One thought on “Medikės profesiją pasirinkusiai merginai gražiausias žodis „Ačiū“

  • 2023-01-19 at 19:47
    Permalink

    Slaugytojo profesija – šventa profesija. Žinoma, ir gana sunki, todėl šaunuolė Viltė ją pasirinkusi.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *