Beveik trys dešimtmečiai politikoje – ne riba

Į aktyvų politinį gyvenimą 1995-ųjų metų pavasarį įsitraukęs buvęs meras, Tarybos narys, žinomas rajono gydytojas Stasys Lekšas šiandienos politikoje pasigenda kompetencijų ir kvalifikuotų asmenų,  formuojančių politiką rajone. Buvęs ilgametis politikas nuo rajono politinio gyvenimo neatsitraukia, tačiau daugiau laiko gali skirti sau: keliauja,  tausoja sveikatą, dirba sode ir užsiima bitininkyste bei planuoja tapti vieno Tarybos nario visuomeniniu padėjėju.

„Į politinį rajono gyvenimą įsijungiau prieš beveik tris dešimtmečius: įstojau į Lietuvos konservatorių partiją ir jau 1995 metų kovą dalyvavau savivaldos rinkimuose. Rinkimuose mūsų partija gavo svarų rinkėjų pasitikėjimą, todėl su partneriais sudarėme valdančiąją daugumą, o man buvo patikėtos mero pareigos. Kadencija tada truko tik dvejus metu. Partija, kurioje buvau, visada turėdavo 3–4 mandatus Rajono taryboje. Paskutiniuose rinkimuose (red. – šių metų pavasarį) buvo nuspręsta, kad partijos skyrius turi atsinaujinti, pritraukti jaunus energingus asmenis, kurie pritaria partijos nuostatoms ir vertybėms. Aš planavau nedalyvauti rikimuose, tačiau partijos nariai nusprendė kitaip“, – apie trijų dešimtmečių politinę patirtį pasakojo S. Lekšas.

Iš politikos vis dar nesitraukiantis S. Lekšas neslepia kartėlio, kad jo bendražygiams, kurie buvo išrinkti į Tarybą šį pavasarį, nepavyko susitarti dėl dalyvavimo valdančiojoje daugumoje.

„Po rinkimų gavome mero siūlymą formuoti valdančiąją daugumą ir šis siūlymas buvo svarstomas partijos skyriaus visuotiniame susirinkime. Balsų dauguma buvo nuspręsta jungtis į valdančiąją daugumą, tačiau vienas mūsų partijos į Tarybą išrinktas atstovas (red. – Tautvilas Putvis) nutarė nepaklusti visuotinio susirinkimo spendimui ir sustabdė savo narystę  partijoje vieneriems metams, nusprendė dirbti opozicijoje. Nepatikėjo mero pažadais, kad jam (red. – merui)  įtakos Seimo narys (red. – R. Žemaitaitis) nedarys“, – situaciją aiškino S.Lekšas.

Pašnekovas neatsistebi žmonių patiklumu, kuomet kai kurių partijų nariai, dalyvaudami rinkimuose, rinkėjams sako tai, ką jie nori girdėti, o vėliau šie politikai rinkėjams duotus pažadus pamiršta.

„Pažada net ir tai, kas ne savivaldybės kompetencijoje. Daugelį metų stebint  Tarybos sudėtį su kiekvienais rinkimais Tarybos narių kvalifikacija mažėja. Tas pats vyksta ir Seime. Tarybos narių sudėtis atspindi  rinkėjų sudėtį“, – įsitikinęs prieš kelias savaites į rajono konservatorių skyriaus pirmininkus siūlytas politikas. Tiesa, pašnekovas atsisakė kandidatuoti: „Savo kandidatūrą atsiėmiau, nes partijos skyriui turi vadovauti jaunesni“.

Buvęs ilgametis rajono valdžios atstovas neslėpė nusivylimo politikų darbu. Pasak jo, stebint komitetų posėdžius susidaro įspūdis, kad komitetų pirmininkai nepilnai įsigilina į vadovaujamo komiteto kompetencijai priskirtus klausimus.

„Mane ganėtinai nustebino vienas Socialinių klausimų ir sveikatos komiteto posėdis, kuriame buvo svarstomi Sveikatos centro įkūrimo reikalai. Norėčiau pasiūlyti Tarybos nariams, kad ruošiantis komiteto posėdžiui nagrinėtų ne tik sprendimų projektus, bet ir susipažintų su teisės aktais, kurių pagrindu paruoštas sprendimas. Ypač tų, kurie priklauso to komiteto kompetencijai. Būtų gerai neleisti valdininkams pateikti nekvalifikuotai paruoštų sprendimų. Kyla pagrįstas klausimas, ką veikia savivaldybės teisininkai, administracijos direktorė. Tai tik keli pastebėjimai“, – Kelmiškiams.lt sakė S. Lekšas.

Pašnekovas nesėkmingo rajono konservatorių pasirodymo praėjusiuose savivaldos rinkimuose nesieja nei su lyderystės stoka, nei prieš pat rinkimus kilusiu skandalu dėl neatsakingų buvusios pirmininkės žinučių internete. „Dažniausiai šalį valdanti partija būna nepopuliari ir rinkėjai renkasi kitą partiją, tikėdamiesi, kad ji dirbs geriau. Pamatysime, kaip kituose rinkimuose pasirodys socialdemokratų partija, kuri nebėra valdančioje daugumoje“, – svarstė S. Lekšas, kuris, nenorėdamas nutolti nuo politinės virtuvės, netrukus pradės eiti Tarybos nario Tautvilo Putvio visuomeninio padėjėjo pareigas.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, S. Lekšo asmeninė nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *