Socialiniai darbuotojai seniūnijose tapo pokyčių įkaitais

Nuo sausio mėnesio seniūnijose nebeliks specialistų socialiniam darbui. Tokį teisės aktų pasikeitimą kai kurie socialinį darbą iki šiol dirbę žmonės vadina nesusipratimu ir sako tapę teisės aktų pokyčių įkaitais.

Pasak Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Stasio Jokubausko, pagal Socialinių reikalų ir darbo ministro įsakymą nuo sausio mėnesio seniūnijose nebelieka socialinių darbuotojų, nes tokia pareigybė minėtu teisės aktu yra panaikinama.

– Visi darbuotojai gavo lapelius apie atleidimą, nes nelieka pareigybės. Tokie darbuotojai nebegalės atlikti socialinio darbo funkcijų, tačiau taps socialiniais darbuotojais savivaldybės administracijoje. Niekas jų iš darbo neveja. Jiems siūlomas kitas darbas, – aiškino S. Jokubauskas.

Pagal Socialinių reikalų ir darbo ministro įsakymą socialinių darbuotojų seniūnijose nebelieka, nes pastarieji nebegalės atlikti socialinių paslaugų poreikių vertinimo: skirti socialinių paslaugų į namus, patalpinimo į globos namus, dienos centrą ir pan. Šias funkcijas perims Socialinių paslaugų centre įdarbintas specialistas.  Šiuo metu šiai darbo vietai užimti yra paskelbtas konkursas.

– Panašu, kad vieno etato Socialinių paslaugų centre gali ir nepakakti. Matysime, kokia bus padėtis, – „Kelmiškiams.lt“ sakė S. Jokubauskas.

Socialiniais darbuotojais iki šiol seniūnijose dirbantys žmonės nerimauja, kad po pertvarkos ne tik sumažės jų darbo užmokestis, bet ir nereikės tiek darbuotojų, nes savivaldybės administracija perskirstys darbuotojų krūvius pagal gyventojų ir aptarnaujamų asmenų skaičių.

– Visas etatų skaičius išliks tas pats, tačiau seniūnijose (administracijos pavaldume) bus 8 etatai, o 2 bus steigiami Socialinių paslaugų centre. Visiems žmonėms bus siūlomas darbas įvertinus seniūnijų dydį, aptarnaujamų asmenų skaičių, darbuotojų gyvenamąją vietą, susisiekimo galimybes. Kol kas neaišku, kuriose seniūnijose šie darbuotojai dirbs ne visą savaitę, nes kai kuriose seniūnijos yra labai mažas aptarnaujamų asmenų skaičius. Matysime po pokalbių, vertinimo ir skaičiavimo. Nėra gerai, kai mieste vienas darbuotojas vidutiniškai per metus aptarnauja 2 tūkstančius, o kai kuriose seniūnijose vos du-tris šimtus asmenų, – teigė administracijos direktorius.

„Kelmiškiams.lt“ žiniomis, socialiniais darbuotojais seniūnijose iki šiol dirbantys žmonės jau dairosi kito darbo: viena darbuotoja laimėjo konkursą Liolių socialinės globos namuose, o dar viena moteris išeina į pensiją.

– Mes laikomės teisės aktų. Žmonės bijo kiekvieno pasikeitimo ir save laiko pokyčių įkaitais, tačiau tikrai nėra ko bijoti, – sakė S. Jokubauskas.

Nerijus Šarauskas, „Kelmiškiams.lt“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *