Merui iššūkių netrūksta

Vakar suėjo trys mėnesiai, kai savivaldybei vadovauja meras Ildefonsas Petkevičius ir naujos kadencijos Taryba.  „Kelmiškiams.lt“ rajono vadovas neslėpė, kad ši kadencija – naujas iššūkis, nes dalis funkcijų merui perėjo iš administracijos direktoriaus. Kurį laiką nebuvo ir vicemero, tad informacijos, dokumentų srautai buvo nemaži.

„Džiugu, kad su tuo susitvarkyti padėjo Bendrojo ir priėmimo skyriaus darbuotojai, nes dalį dokumentų iškart nukreipė  skyrių specialistams ar jų vadovams. Žinoma, pirmosios savaitės buvo sudėtingos, tačiau pavyko pajusti ir pulsą, o dokumentų sraute nepaskendome“, – teigė I. Petkevičius.

Panašu, kad komandą formuoti nesiseka taip sklandžiai, kaip atlikti kasdienius darbus? Kodėl?

Esu įsitikinęs, kad komandos žmogus turi neužimti vietos, o norėtų ir galėtų dirbti. Prieš kelias dienas pradėjo dirbti mano patarėja teisės klausimais. Matau, kad šio patarėjo trūksta labiausiai, nes būna visokių situacijų: tarkime, ruošiant sprendimus iškyla klausimai, kuriuos išsiaiškinti bazinių teisinių žinių nepakanka. Buvo, kad Vyriausybės atstovas sako vienaip, tačiau ministerija teigia, kad Vyriausybės atstovo reikalavimas perteklinis. Ši patarėja padės ne tik man, bet ir Tarybos nariams, o Administracijos teisininkai yra apkrauti darbu, nesuspėja.

Kokia situacija su visuomenės nekantriai laukiama sveikatos priežiūros įstaigų pertvarka?

Pertvarka bus, sprendimo projektas parengtas ir Tarybai teikiamas kitą savaitę. Struktūrinės pertvarkos nebus, bus tik funkcinė ir ji nebus tokia skausminga. Mes įvertinome turimą medžiagą iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl finansavimo ir kitais klausimais, pamatėme, kad struktūrinė pertvarka yra netikslinga. Sveikatos priežiūros įstaigos bus pertvarkomos funkciniu pagrindu. Nuo rugpjūčio į darbą (red. – po vaiko auginimo atostogų) taip pat grįžta Savivaldybės gydytoja, tad palengvės darbas ir procesai.

Kokių kitų įstaigų pertvarkų, reorganizacijų galima tikėtis?

Esame numatę kultūros centrų pertvarką. Apjungiamąjį šių įstaigų darbą rikiuoja pats gyvenimas. Turėtų būti keturi kultūros centrai rajone. Kai kurie politikai siūlo palikti tik vieną centrą, o kitus – filialus, tačiau aš tokiam sprendimui nepritariu. Neišvengiamas bus ir mokyklų tinklo pertvarkymas. Jis strigdavo dėl politikos, neatsakingų politikų vilkinimo. Manau, kad šis procesas pajudės. Atėjo kiti politikai, kurie nekelia uždavinių išlaikyti mokyklą, o siekia, kad mokiniai gautų geriausią ir kokybiškiausią išsilavinimą. Manau, kad gelbėdami mokyklą, bet negalvodami apie išsilavinimo lygį ir kokybę, mes prarandame tikrai daug. Planuojame įsigyti dukart daugiau autobusų mokinių pavežimui, kad vaikui būtų prieinamas kokybiškas išsilavinimas didesnėje mokykloje, kuri gali pasiūlyti daugiau pasirinkimų ir galimybių. Taip pat rajone turėtų mažėti ir seniūnijų skaičius.

Prieš kurį laiką nuogąstavote dėl reikiamų lėšų Tarybos narių algoms. Kokia situacija dabar?

Taip, ši problema yra. Priimtas Seimo įstatymas, reikia jį vykdyti, o lėšų ieškosime biudžete. Preliminariais paskaičiavimais iki metų pabaigos Tarybos narių atlyginimams prireiks daugiau nei 170 tūkstančių eurų.

O kokia situacija su autobusų parku? Įmonė daugiau nei pusmetį neturi nuolatinio vadovo.

Taip, konkursas sykį neįvyko, kitą sykį kandidatas nesurinko reikiamo balų skaičiaus. Nėra ši pozicija gundanti, nes įmonėje yra daug rūpesčių. Šiai įmonei įgyvendinti modernius, šiuolaikinius projektus gali būti sudėtinga, nes rajone labai ilgas žvyrkelių tinklas. Įsivaizduokite, kaip sudėtinga būtu paleisti į eismą tokiais keliais elektra varomus autobusus. Greitu metu įmonę pasieks du elektra varomi autobusai, kurie kursuos asfaltuotais keliais. Taip pat būtina atnaujinti transporto priemones, ieškoti galimybių, nes užtikrinti gyventojams susisiekimą privalome. Bet kuriuo atveju, šioje įmonėje darbo yra daug.

Viešojoje erdvėje, socialiniuose tinkluose, nerimsta aistros dėl Jums politiškai artimo Seimo nario R.Žemaitaičio kontraversiškų pasisakymų. Kaip į tai reaguojate?

Faktiškai kiekvienas dirbame savo darbą. Man atrodo, kad nei aš galiu R. Žemaitaičiui sakyti, ką jam kalbėti, nei jis man. Politikoje dažnai iššaukiantys pasisakymai, emociški ar ne, turėtų būti kultūringi ir ištarti atsakingai. Žmogus gali išreikšti savo nuomonę, bet neturėtų žeminti kitų žmonių, jų menkinti. Aš čia kalbu apie visus žmones, ne tik apie politikus.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *