Žvyrkelių ruožų asfaltavimo drama tęsiasi

Po praėjusį ketvirtadienį vykusio Tarybos posėdžio, kuriame buvo atmestas valdančiosios daugumos pateiktas sprendimo projektas dėl žvyrkelių asfaltavimo, o alternatyvus opozicijos lyderio Dainiaus Ivoškio pateiktas Investicijų, ūkio ir kaimo reikalų komiteto narių pasiūlytas variantas net nebuvo svarstomas neva dėl ne laiku įregistruoto projekto, diskusijos ir pasipiktinimai bei skirtingų rajono bendruomenių pasisakymai netilo visą savaitgalį. Daugiausia dėmesio sulaukė savivaldybės mero Ildefonso Petkevičiaus vaizdo įrašas Savivaldybės Feisbuko paskyroje. Gyventojai aktyviai reiškė savo nuomonę, neretai ir pasipiktinimą, o galiausiai vakar (pirmadienį) po šiuo įrašu Savivaldybė apribojo komentavimo galimybę.

Kelmiškiams.lt pasiteiravus Savivaldybės administracijos direktorės Danutės Laivienės, kodėl buvo apribota komentavimo galimybė, direktorė sakė, kad apie tai nieko nežino, tad negali pakomentuoti, tačiau pažadėjo išsiaiškinti, kodėl buvo imtasi komentarų ribojimo. Praėjus kelioms valandoms po pokalbio su direktore, komentavimo galimybė vis dar buvo apribota.

Savaitgalį derybų tarp pozicijos ir opozicijos ėmėsi vienas merui artimos aplinkos žmogus (red. – pavardė žinoma). Pasak šaltinių, taikdarys ragino Tarybos narius susėsti deryboms, sušaukti neeilinį posėdį ir priimti ketvirtadienį net nesvarstytą sprendimo projektą.

Vakar Kelmės rajono tarybos opozicijai priklausantys Tarybos nariai taip pat sulaukė Savivaldybės tarybos paskirto nario eiti mero pareigas Alberto Brazo siūlymo rengti neeilinį Kelmės rajono tarybos posėdį ir patvirtinti kitą prioritetinę žvyrkelių ruožų asfaltavimo Kelmės rajono savivaldybėje eilę.

Savivaldybės tarybos paskirto nario eiti mero pareigas Alberto Brazo komentaro Kelmiškiams.lt elektroniniu laišku nesulaukė, tad, kodėl valdantiesiems kilo iniciatyva vėl kelti klausimą, nėra aišku. Tuo tarpu opozicijos lyderis D. Ivoškis Kelmiškiams.lt sakė, kad iniciatyvą pareiškė pats A. Brazas.

 „A. Brazas pasiūlė Kelmės rajono taryboje svarstyti tą žvyrkelių ruožų asfaltavimo Kelmės rajono savivaldybėje eilę, kurią, kaip alternatyvą, parengė Kelmės rajono savivaldybės tarybos Investicijų, ūkio ir kaimo reikalų komitetas. Šią alternatyvą aš pateikiau kovo 21 d. Tarybos posėdžiui. Deja, ją buvo atsisakyta leisti svarstyti Kelmės rajono tarybos nariams dėl neva pradelsto pateikimo termino“, – Kelmiškiams.lt sakė D. Ivoškis.

Pasak kalbintų politikų, iš A. Brazo paaiškinimų Tarybos opozicijos nariams buvo galima suprasti, kad valdantiesiems dabar būtų priimtinesnė Investicijų, ūkio ir kaimo reikalų komiteto parengta prioritetinė žvyrkelių ruožų asfaltavimo Kelmės rajono savivaldybėje eilė nei Lietuvos automobilių kelių direkcijos sudaryta prioritetinė eilė. Komiteto narių pasiūlytoje eilėje yra sukeisti vietomis pirmi trys keliai, o valdančiųjų skirtų balų žemesnėse pozicijose esantiems keliams Komiteto nariai nekeitė, todėl Komiteto parengta žvyrkelių asfaltavimo eilė yra tarpinis variantas tarp valdančiųjų ir Kelių direkcijos sudarytų prioritetinių eilių.

Kalbinti skirtingose politinėse pusėse esantys politikai neslėpė nusivylimo. Dar praėjusį penktadienį prie šio klausimo tikino negrįšiantis ir savivaldybės meras bei kalbintas vienas vardo nenorėjęs viešai atskleisti valdančiosios koalicijos atstovas. Pasak pastarojo, alternatyvus pasiūlymas nebuvo teikiamas, nes jis parengtas socialdemokratų ir jį teikė jų pirmininkas D. Ivoškis. Akivaizdu, kad taip ir buvo, nes Kelmiškiams.lt kovo 25-osios vakarą D. Ivoškis pasakojo labai panašiai.

„Po pokalbio su A. Brazu tapo aišku, kad problema, dėl kurios per Tarybos posėdį buvo atsisakyta bet kokios minties balsuoti už alternatyvią prioritetinę eilę, buvo faktas, jog ją pateikė opozicijos lyderis, o ne tai, kad ji savaime buvo bloga. Taip pat pirmadienio (red. – kovo 25 d.) diskusijų metu valdantieji pasiūlė Komitetui pateikti alternatyvią prioritetinę eilę. Nors tai būtų ta pati eilė, kurią kaip opozicijos lyderis pateikiau prieš rajono Tarybos posėdį. Paatviraudamas galiu paaiškinti, jog alternatyvi prioritetinė eilė buvo teikiama nuo opozicijos lyderio ne dėl to, kad už to galimai slypėjo koks politinis motyvas. Dėl likusio trumpo laiko tarpo iki numatyto Tarybos posėdžio pradžios, Komiteto nariams būtų buvę pernelyg sudėtinga surinkti Komiteto narių parašus dėl alternatyvaus sprendimo projekto pateikimo. Tarybos reglamento nustatyta tvarka opozicijos lyderiui suteikta teisė vienasmeniškai teikti Tarybai svarstyti sprendimo projektus, todėl tai organizaciniu požiūriu yra daug paprasčiau ir šiuo atveju buvo nuspręsta pasinaudoti ja“, – situaciją apibūdino D. Ivoškis.

Vakar Tarybos opozicijoje esantys politikai atmetė valdančiųjų kvietimą, esą procesas yra pernelyg pažengęs į priekį, o Kelmės rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas per Tarybos posėdį informavo gyventojus, kad, Tarybai nepriėmus sprendimo dėl prioritetinės žvyrkelių ruožų asfaltavimo eilės patvirtinimo, lieka galioti Kelių direkcijos sudaryta prioritetinė eilė, kuri iš esmės yra vertinama kaip objektyvi ir atliepia rajono gyventojų lūkesčius.

„Ši Kelių direkcijos sudaryta prioritetinė eilė dabar kelia tam tikrus rajono gyventojų lūkesčius. Pavyzdžiui, kelias Paverpenis-Burbaičiai-Mockaičiai tampa ketvirtu pagal Kelių direkcijos prioritetinę eilę. Natūralu, kad gyvenantys prie šio kelio liktų nusivylę, jeigu Taryboje prioritetinės žvyrkelių ruožų asfaltavimo eilės patvirtinimo klausimas būtų svarstomas iš naujo. Šio kelio pozicija prioritetinėje eilėje, tikėtina, kad pasikeistų ir taptų žemesnė, nes tokia ji buvo tiek valdančiųjų sudarytoje prioritetinėje eilėje, tiek alternatyvioje Komiteto prioritetinėje eilė. Todėl pritariu opozicijai priklausančių Tarybos narių išsakytai nuostatai, kad nevalia taip elgtis su žmonių lūkesčiais ir tokiu būdu toliau priešinti skirtingų Kelmės rajono seniūnijų gyventojus, kai klausimas jau iš esmės yra išspręstas“, – Kelmiškiams.lt sakė D. Ivoškis.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *