Kelių asfaltavimo klausimas kelia aistras

Automobilių kelių direkcija sudarinėja prioritetinę žvyrkelių ruožų asfaltavimo eilę ir kreipėsi į savivaldybę, siūlydama nustatyti penkis prioritetus pagal jų pateiktą lentelę, nes Savivaldybės taryba turi teisę kelio ruožams suteikti papildomus 25, 20, 15, 10 ir 5 balus. Pagal šią eilę iki 2028 metų turėtų būti išasfaltuota ne mažiau 10 kilometrų žvyrkelių.

Antradienį Investicijų, ūkio ir verslo reikalų komitete Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Mantas Ralys teigė, kad papildomų balų sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į rajono vadovų ir kelių priežiūros atstovų nuomonę. Pirmąjį prioritetą Tarybai siūloma skirti keliui nuo Kerkasių iki Žalpių, o antrąjį – keliui nuo Liolių iki Kerkasių. Toks prioriteto papildomų balų skyrimas sukėlė klausimų Komiteto nariams. Tarybos narė Jolita Koryznienė stebėjosi prioritetinių savivaldybės balų skyrimo tvarka.

„Kodėl Jūs ir dabar pristatydamas klausimą sakote: mes pasiūlėme, nustatėme, atrinkome. Aš pasigendu informacijos. Kas tuos prioritetus nustatė, kokiu reglamentu tai atlikta. Kokia darbo grupė tai atliko. Kas ją suformavo. Jei Taryba tvirtina, tai turėtume dalyvauti ir procese, nes dabar nesuprantame kaip tie balai atsirado“, – vedėjo klausė J. Koryznienė.

„Kaip ir rengiant bet kurį kitą sprendimą, buvo tariamasi su Savivaldybės vadovais. Šiuo atveju yra Kelių direkcijos pateikta 12 kelių eilė, mes, atsižvelgdami į kriterijus, žiūrėjome į gyventojų skaičių, krovininio transporto skaičių. Mes vertinome remdamiesi tais pačiais kriterijais bei galvodami strategiškai, kad keliai į miestelius pirmiausia turi būti asfaltuojami, todėl prioriteto balus taip ir skyrėme“, – sakė M. Ralys.

Su vedėjo atsakymu J. Koryznienė vis tiek nesutiko: „Bet skirdami kokius nors prioritetus turime vadovautis skaidrumo, aiškumo principu, turime būti nešališki, sąrašą sudaryti objektyviai. Jūs kalbate daugiskaita. Ko gero buvo sudaryta kokia nors darbo grupė. Ar galėtumėte ją įvardinti?“.

„Kelių direkcija darbo grupių nereikalauja. Tarėmės vadovai: meras, vicemeras, administracijos direktorė,  aš ir kelių priežiūros atstovas“, – į politikės klausimą komiteto posėdyje atsakė Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas.

Į tokį M. Ralio atsakymą netruko sureaguoti posėdyje dalyvavęs vicemeras Kęstutis Bilius: „Truputį noriu pataisyti vedėją. Aš balų skyrimo procese nedalyvavau“.

M. Raliui klausimą turėjo ir Tarybos opozicijos lyderis Dainius Ivoškis. Politikui paklausus, koks mero indėlis šiame sprendime, vedėjas atsakė: „Kaip sakyti… visiems aišku, kad meras gyvena Žalpiuose. Visi kažkur gyvename. Manau kad meras nei labai liūdėtų… bet, manau, norėtų to kelio. Todėl ir tarėmės…“

Kelmiškiams.lt paprašius Savivaldybės mero pakomentuoti šią situaciją, meras stebėjosi politikų nesusigaudimu ir neįsiskaitymu.

„Jei meras negali dalyvauti sprendimų priėmime, tada kam jis iš viso reikalingas. Gal politikams tiktų, jei meras gyventų kitoje savivaldybėje ir atvyktų į darbą tik parašams padėti. Šis kelias nei į mano kiemą eina, nei kažkas panašaus. Tai yra regioninis kelias, kuris driekiasi per dvi savivaldybės (red. – Kelmės ir Raseinių rajonų). Tik du miesteliai rajone yra likę be asfalto kelių. Žalpiai ir Karklėnai neturi jokio asfaltuoto privažiavimo. Yra ūkio objektai, kurie ten vykdo veiklą, moka mokesčius. Kad ir mano įmonė, kurioje dirbau, yra tarp 5 rajono įmonių, sumokančių daugiausia mokesčių. Esu savo akimis matęs, kai maršrutiniai autobusai pavasarį nepasiekdavo Žalpių. Jei tas kelias ir bus asfaltuotas, aš, ko gero, jau nebebūsiu meras, bet šiuo atveju žmonės lieka nuvilti. Daug žmonių gyvena ten. Mano žiniomis, po vakarykštės diskusijos Komitete vienam gyventojui sutriko sveikata. Žmogus atsidūrė ligoninėje. Gyventojai jautriai reaguoja į tai. Kai buvo į rajoną atvykęs Susisiekimo ministras, mes aptarėme tuos prioritetus, ministro nuomonė sutiko su mūsų nuomone. Nei vienas iš dabar problemas matančių politikų nedalyvavo tame susitikime. Tai kam kalbėti bet ką“, – portalui sakė rajono meras Ildefonsas Petkevičius.

Netrukus po komiteto posėdžio įrašu Feisbuke pasidalino rajono liberalų pirmininkė Dalia Viliūnienė. Pasak skyriaus pirmininkės, „Tarybos nariai nelabai supranta, kokiais kriterijais remiantis atrinkti prioritetiniai keliai asfaltavimo darbams. Mokyklos darbuotojai iškart pasiūlė – „pravažiuokite ir suprasite“. Gal tiesmukai, bet…“.

Kelmės specialiajai mokyklai vadovaujanti liberalė įraše teigė, kad „mokyklos autobusai pavėžėja šiais keliais mokinius ir dienos socialinės globos centro lankytojus du kartus per dieną. Situacija labai sudėtinga“.

Portalo žiniomis, dalies Tarybos narių iniciatyva, Tarybos opozicijos lyderis D. Ivoškis teikia alternatyvų sprendimo projektą, kuriame prioritetinius savivaldybės balus ketinama skirti pagal pirminį variantą. Daugiausia balų alternatyviame sprendime siūlo skirti kelio Šaukėnai-Vaiguva-Kalniškiai ruožui. Tiesa, šalia šio kelio viena šiauliečių įmonė eksploatuoja karjerą, iš kurio vežamos medžiagos sunkiasvore technika. 

Rajono taryba dėl šio, daug diskusijų sukėlusio, ir dar kelių dešimčių klausimų į posėdį rinksis ketvirtadienį.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, asociatyvi Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *