Ar prasidėjo valdančiosios koalicijos byrėjimas?

Likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų rajono savivaldybės Tarybos valdančiąją daugumą palieka Lietuvos Regionų partijos grupė, kuriai atstovauja Tarybos narės Lina Samulytė ir Daiva Antanavičienė. Politikės tokio sprendimo ėmėsi esą dėl išsiskiriančių nuomonių su 10 Tarybos narių turinčia partijos „Laisvė ir teisingumas“ frakcija. Apie galimus pokyčius koalicijoje Lietuvos Regionų partijos atstovė L. Samulytė portalui užsiminė dar spalio mėnesį. Tada naujoji skyriaus pirmininkė teigė, jog galimi pasikeitimai ir rajono Taryboje. „Tiesą pasakius, čia gali įvykti šiokių tokių pasikeitimų“, – tuomet sakė Lina Samulytė. Ketvirtadienį L. Samulytės atstovaujame grupė nutarė palikti valdančiąją daugumą Taryboje ir prisijungti prie opozicijos.

„Valdančiojoje daugumoje tikėjomės, kad galėsime įgyvendinti savo rinkiminę programą. Deja, bet daugiau nei pusės metų darbas koalicijoje su valdančiaisiais parodė, kad kiekvienu aktualesniu ir svarbesniu klausimu mūsų nuomonės kardinaliai išsiskiria ir kuo toliau, tuo yra sunkiau rasti kompromisus. Mes atėjome dirbti savo rinkėjams, neturėjome jokių pretenzijų dėl kokių nors postų, mums taip pat nereikėjo jokių postų savo giminėms, draugams kaip mūsų koalicijos partneriams, atėjome sąžiningai dirbti Kelmės rajono gyventojams. Sunku patikėti, bet dar ir šiais laikais būna taip. Kada ateini dirbti, nori įgyvendinti savo rinkiminius pažadus, o daugumai koalicijos partnerių prioritetu yra visai kiti klausimai, tad prasmės būti daugumoje nebelieka“, – portalui penktadienį sakė Lina Samulytė.

Politikė neslepia apmaudo, kad Kelmės rajonas pagal daugelį rodiklių yra žemiausiose pozicijose, tačiau politikai nesvarsto, kaip pritraukti investicijas, kaip padėti verslui kurti darbo vietas ar  plėsti verslą, padėti rajono gyventojams spręsti jiems aktualias kasdienines problemas: geriamojo vandens tiekimo, nuotekų šalinimo, kelių.

„Valdžia elgiasi atvirkščiai: viską daro, kad pablogintų ir taip jau nepatrauklią rajono investicinę aplinką. Buvo bandoma įvesti infrastruktūros mokestį, net 48 procentais pakeltas atliekų surinkimo mokestis gyventojams, bet aš nesutikau su šiais sprendimais ir balsavau prieš. Daug klausimų kėlė noras įvesti reklamos apmokestinimą. Taip pat meras palaiko nekilnojamojo turto apmokestinimą pirmajam būstui. Tai patvirtina pateiktas raštas Lietuvos savivaldybių asociacijai. Mes esame kategoriškai prieš. Yra ir dar daugiau klausimų, kur mūsų nuomonės su valdančiąja dauguma išsiskiria“, – Kelmiškiams.lt sakė iš valdančiosios daugumos pasitraukusi Lina Samulytė.  

Tarybos narė sako, kad galimai paskutinis taškas priimant sprendimą trauktis iš valdančiosios daugumos buvo 125 rajono gyventojų kreipimosi ignoravimas. „Meras ne tik kad nenuvyko susitikti ir išklausyti gyventojų, bet nesugebėjo per daugiau nei tris mėnesius atsakyti į jų kreipimąsi. Vadinasi, rajono gyventojas reikalingas tik tada, kada prasideda rinkimai, o visą kitą laikotarpį gyventojų problemos yra tik jų pačių reikalas“, – teigė L. Samulytė. 

Koalicijoje esantys liberalai koalicijos partnerių sprendimo nekomentuoja. Liberalų sąjūdžio skyriaus pirmininkė Dalia Viliūnienė Kelmiškiams.lt sakė apie ateitį koalicijoje kalbėsis partijos skyriaus taryboje, kuri rinksis po Naujųjų metų. Su savivaldybės meru Kelmiškiams.lt susisiekti nepavyko, meras išvyko dviejų savaičių atostogų.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *