Kelmiškio projektai ir iniciatyvos nelieka nepastebėti

Daugiau nei du dešimtmečius su ypatingais vaikais dirbantis  kelmiškis Valdas Kančauskas – žinomas edukologas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vyras siekia, kad visuomenė ypatingus vaikus priimtų tokius, kokie jie yra, pamatytų, kuo ypatingas vaikas domisi, kaip jis pažįsta jį supantį pasaulį. Valdas pats ir jo atstovaujanti organizacija aktyviai dalyvauja įvairiose veiklose, projektuose.

„Labai svarbu atskleisti autentiškas vaikų mintis, vaizdinius ar teorijas apie vaiką supantį pasaulį, o tai galima pasiekti per vektorinės tapybos mokymus. Kruopščiai iš tūkstančių spalvotų taškelių sudėlioti piešiniai išreiškia originalias vaikiškas vizijas.  Piešimas atveria ypatingiems vaikams  vartus į visą pasaulį, padeda save realizuoti bei kurti pridėtinę vertę. Unikalia technika sukurti kūriniai – puikiausias įrodymas, kaip kūryba, menas ištrina bet kokias ribas tarp žmonių, vienija, stebina ir žavi, – sako V. Kančauskas.

Aktyvaus edukologo ir visuomenininko veiklos ir projektai nelieka nepastebėti: prieš gerą savaitę Valdas davė tiesioginį interviu Detroito (JAV) radijui, kitais metais numatytos parodos JAV, Kanadoje, Portugalijoje. Balandžio mėnesį JAV taip pat planuojama asmeninė Valdo Kančausko fotografijų paroda.

Kelmiškio inicijuotas projektas ,,Pasaulio Taikos ir Laimės Angelas“ – net 314 kvadratinių metrų dydžio aitvaras – buvo išskleistas Prezidentūros kiemelyje per renginį, skirtą ukrainiečių vaikams Lietuvoje ir Pasaulinei vaikų gynimo dienai paminėti.

„Prieš išskleidžiant laimės sparnus Angelas nedrąsiai atsispyrė nuo žemės ir tarsi pamojavo sparnais, prieš laimę per visą pasaulį nešantį skrydį. Tai didelio ir stipraus žmogaus – su didele bei meilės kupina širdimi – angeliškas kūrinys. Vilnietė Ana, turinti autizmo spektro sindromą, per piešinį dalinasi su mumis šviesa, meile, viltimi ir tikėjimu, kad ir jos gyvenimas bus šviesus ir laimingas“, – sako projekto iniciatorius Valdas.

Kitais metais Taikos ir Laimės angelas išskleis sparnus Portugalijoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Ukrainoje.

Įvairių konkursų, festivalių, projektų nominantas ar laureatas sako, kad jo vedami ypatingi menininkai garsina Lietuvos ir Kelmės vardą visame pasaulyje. Vyras sako niekada neabejojęs pasirinkimu, kad visą savo gyvenimą skyręs darbui su ypatingais vaikais.

„Aš džiaugiuosi, matydamas kaip kūrybinė veikla keičia vaikų emocijas, nuotaikas, sunkiau save valdantys vaikai tampa ramesni, jiems pavyksta susikaupti. Galėdami kažką konkretaus sukurti, sulaukę įvertinimo, jie mokosi ir siekia rezultato. Tai – ne tik užimtumas, bet ir terapijos rūšis, – įsitikinęs organizacijos „Angelų sodai“ įkūrėjas Valdas Kančauskas.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, V. Kančausko asmeninės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *