Tautvilas Putvis: „Tai – protestas prieš kai kurių partijos skyriaus narių norą“

Ketvirtadienį prisiekė ketverius metus rajono gyventojų interesams ir gerovei atstovausiantys Tarybos nariai. Daugiau nei pusė jų – ankstesnėje Taryboje nebuvę. Politikų vieningą poziciją ir opoziciją galima buvo stebėti jau pirmajame Tarybos posėdyje, tačiau iki to didesnių ar mažesnių įsiaudrinimų politikų tarpe netrūko. Bene didžiausias netikėtumas – TS-LKD išrinktų į Tarybą politikų skilimas. Ilgametis politikas Saulius Mockus pasirinko darbą su valdančiaisiais, o politikos naujokas Tautvilas Putvis pasitraukė į opoziciją, nors sako palaikysiąs ir valdančiųjų sprendimus, kurie bus naudingi rajonui. 

Jums būti politikoje – siekiamybė ar duotybė?

Jei atsakyti trumpai – nei siekiamybė nei duotybė, tačiau jei reikėtų pasirinkti vieną iš Jūsų pateiktų variantų – rinkčiausi siekiamybę. Paaiškinsiu kodėl. Mano nuomone, kiekvienas asmuo privalo dalyvauti politikoje ir siekti, panaudojant savo turimas žinias bei sugebėjimus, pagerinti esamą situaciją savo savivaldybėje. Ir tą daryti galima būnant politiku ar aktyviu ir sąmoningu rinkėju.

Kodėl pasirinkote politinėje veikloje dalyvauti su TS–LKD?

T.Putvis. Asmeninio archyvo nuotr.

Galbūt būsiu nepopuliarus, tačiau Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos deklaruojamos vertybės ir siekiai yra man suprantami ir artimi. Ši partija nepasižymi populistiniais šūkiais, visada daro daugiau nei kalba. Drįstu teigti, jog TS–LKD praktiškai vienintelė politinė jėga, kuri tikrai rūpinasi Lietuvos energetiniu saugumu. Konservatoriams valdant buvo pradėtas įgyvendinti SGD terminalo projektas, o šiuo metu projektuojamas vėjo jėgainių parkas Baltijos jūroje. Partijos vykdoma užsienio politika, pasižyminti gerų diplomatinių santykių plėtojimu su demokratija ir aštria kritika autoritariniams režimams, visiškai atliepia mano lūkesčius. Mano noras – būti viso to bent jau maža dalimi.

Sulaukęs rinkėjų pasitikėjimo ir rinkimuose aplenkęs skyriaus pirmininkę, traukiatės iš partijos gretų? Kodėl?

Matau, jog provokuojančių klausimų išvengti nepavyks. Iš partijos gretų nesitraukiu, tačiau pateikiau prašymą sustabdyti savo narystę partijoje. Kodėl tai padariau? Tai – protestas prieš kai kurių partijos skyriaus narių norą dalyvauti formuojant Tarybos daugumą su atvirai prorusiškumą demonstruojančia Laisvės ir Teisingumo partija. Aš suprantu – kai kurie skyriaus nariai turi savų interesų, jog su TS-LKD skyriaus sąrašu išrinkti Tarybos nariai būtų valdančiojoje daugumoje, tačiau aš to nepateisinu ir tam nepritariu. Partijos pirmininkę sąraše aplenkiau ne aš vienas – tai padarė ir į tarybą išrinktas Saulius Mockus, ir su partijos sąrašu kandidatavusi aktyvi Vaiguvos bendruomenės narė Sandra Gedvilė, kuri net nėra partijos narė. Tad to aplenkimo aš tikrai nesureikšminu.

Ar nenusivylėte politiniais vingiais?

Prie partijos prisijungiau palyginti neseniai – 2020 m., tad politiniais vingiais dar nespėjau nusivilti. Visada domėjausi centrinės valdžios vykdoma politika, priimamais teisės aktais. Teko ne kartą lankytis Žemės ūkio ministerijoje, Aplinkos ministerijoje kaip Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos valdybos nariu, tad šiek tiek su tais politiniais vingiais yra tekę susidurti. 

Dirbsite opozicijoje, kokius rinkimų tikslus ketinate realizuoti?

Šiems rinkimams turėjome stiprią komandą su labai nebloga rinkimų programa. Kompetentingi, stiprūs savo sričių profesionalai. Gaila, kad Kelmės miesto ir rajono gyventojai mumis nepatikėjo. Kadangi tikslų programoje buvo labai daug, išskirsiu tik tą programos dalį, prie kurios dirbome su kolege Dalia – tai klimatui neutralios savivaldos modelis. T. y., kad būtų ir toliau plėtojama vėjo energetika rajone, saulės fotovoltinių elementų įrengimo ant daugiabučių namų bei individualių namų stogų skatinimas ir elektromobilių tinklo plėtra, įrengiant krovimo stoteles daugiabučių kiemuose, tvari vandentvarka ir nuotekų šalinimas kaimo gyvenvietėse. Labai tikiuosi, jog kolegoms pavyks įtraukti ir daugiau priemonių iš TS–LKD programos ir naujos sudėties Taryboje tiems projektas bus uždegta žalia šviesa. Būdamas opozicijoje palaikysiu tiek pozicijos, tiek opozicijos iniciatyvas, naudingas Kelmės kraštui.

Ačiū už pokalbį.

Ačiū už suteiktą galimybę pasisakyti.

Nerijus Šarauskas, „Kelmiškiams.lt“, asociatyvi Pexels.com nuotr.

One thought on “Tautvilas Putvis: „Tai – protestas prieš kai kurių partijos skyriaus narių norą“

  • 2023-04-21 at 20:51
    Permalink

    Kelmė – gimtinė mano, todėl visad įdomu, kaip sekasi kelmiškiams. Šiek tiek nuvylė TS-LKD tarybos nariai, nuėję į poziciją su „Laisvės ir Teisingumo” partija. Juk aiškiau negu aišku, kad ten nei laisvės, nei teisingumo. Vertėtų prisiminti tautos išmintį: „Neik su velniu obuoliauti, nes nebus nei maišo, nei obuolių. O Tautvilui – pagarba už principingumą.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *