Gintautas Urbietis: politikoje visur turi būti ribos ir atsakomybė

Šiauliuose gimusiam ir iki 10 metų šiame mieste gyvenusiam Gintautui Urbiečiui Kelmės kraštas tapo savas ir artimas. Šiuo metu Šiauliuose dirbantis vyras įsitikinęs, kad darbas kitame mieste negali trukdyti Kelmės rajono politikai, visuomeninei veiklai. Kelmėje dažnai besilankantis G. Urbietis žino rajono žmonių  problemas  ir lūkesčius. Politika besidomintis istorikas teigia save ir savo ateitį siejantis su Kelme ir Kelmės kraštu. 

Neseniai vyko liberalų skyriaus pirmininko rinkimai. Kandidatavote, tačiau nesulaukėte didesnio bendražygių palaikymo. Kodėl?

Prieš porą savaičių Kelmėje įvyko Liberalų Sąjūdžio Kelmės skyriaus visuotinis susirinkimas, kuriame buvo renkamas naujas pirmininkas ir nauja taryba. Norą tapti nauju pirmininku buvau pareiškęs ir aš. Nors nepavyko pasiekti užsibrėžto tikslo, bet reikia žiūrėti pirmyn. Liberalų sąjūdžio bendražygiai labiau palaikė ilgametę pirmininkę Dalią Viliūnienę. Ji turi daugiau politinės patirties, yra dalyvavusi savivaldybės mero bei Seimo rinkimuose, kuriuose vos nelaimėjo. Ją labai gerbiu ir linkiu sėkmės dar keletą metų vadovaujant skyriui.

Ne pirmą kadenciją išrenkama D. Viliūnienė, Rajono tarybos nariai atsisako kandidatuoti. Ar netaps Kelmės liberalai vieno asmens partija? Kodėl Taryboje esantys politikai neprisiima atsakomybės vadovauti skyriui?

Vadovauti skyriui yra didelis įsipareigojimas ir atsakomybė, ne visi gali ar nori pasiryžti užimti šias pareigas. Šiuo atveju labiausiai tiko D. Viliūnienė. Žmonės dažniausiai renkasi jiems geriausiai pažįstamą ir jau solidžios patirties turintį žmogų Nemanau, kad skyrius gali tapti vieno žmogaus partija, nes ne vienas pirmininkas viską sprendžia, tam ir yra Taryba. Mūsų skyrius laikosi gana tvirtai Kelmės politikoje ir rinkimų rezultatais dažnai esame patenkinti. Naujai išrinkti savivaldybės Tarybos nariai iš Liberalų sąjūdžio nesiryžo kandidatuoti į pirmininkus, nes norėjo įgauti daugiau politinės patirties.

G. Urbietis. Asmeninė nuotr.

Rajono liberalai dirba koalicijoje su prieštaringai vertinamais partijos Laisvė ir teisingumas atstovais, Jūs palaikėte jungimąsi į koaliciją?

Na, kas apie mūsų du liberalus, kurie dirba koalicijoje su partijos Laisvė ir teisingumas atstovais, nelabai palaikiau jungimąsi į koaliciją, bet liberalai jau dvi kadencijas buvo opozicijoje, todėl geriau šiuo atveju būti valdančiojoje daugumoje. Džiaugiamės savo dviem jaunais ir perspektyviais liberalais, kurie buvo išrinkti į savivaldybės Tarybą ir tikimės, jog dirbs jie produktyviai ir priims teisingus sprendimus. Nors viena ar kita partija gali būti vertinamos įvairiai, bet darbus Kelmėje kažkam reikia dirbti, nežiūrint į simpatijas ar antipatijas. Geriau būti valdančiojoje daugumoje ir turėti savo nuomonę priimant sprendimus (sutinkant ar nesutinkant su koalicijos partneriais), nei opozicijoje tik dėl skaičiaus, kai negali visiškai nieko padaryti. Kalbant apie partiją Laisvė ir teisingumas, nemanau jog partija yra vienas žmogus – Žemaitaitis, kuris dažnai savo pasisakymais sukelia skandalus, nedarančius garbės nei jam, nei partijai, nei Lietuvai. Politikoje visur turi būti ribos ir atsakomybė. Bet vieno asmens negalime sieti su visa partija. Kita vertus, visose partijose yra protingų žmonių, kurie gali dirbti tiek savo krašto, tiek visos Lietuvos labui.

Prieš rinkimus į Savivaldą sakiau, dabar pakartoju, kad eilę metų valdžioje prabuvę ir vėl išrinkti vis tie patys valdininkai pokyčių neatneš. Kam lipti į tą pačią duobę? Tačiau Kelmės krašto žmonės išsirinko tai, ką išsirinko. Kelmės rajonas pagal gerovės indeksą rikiuojasi sąrašo gale eilę metų, todėl grimzti giliau nebegalime, o turime atsispirti kojomis nuo dugno ir kilti į viršų, kito kelio nebėra. Tikiuosi po ketverių metų situacija bus geresnė, Taryba visiškai atsinaujins, bus daugiau jaunų, perspektyvių, išsilavinusių žmonių, kurie atneš kraštui pokyčius ir geresnį rytojų.

Ar neteko kada sudvejoti naryste Liberalų partijoje?

Dvejonių pasitaiko visų žmonių gyvenime, ne išimtis ir aš. Taip, dvejonių buvo po E. Masiulio skandalo, taip pat dvejonių buvo ir dėl Seimo valdančiosios daugumos, kurioje dalį sudaro ir liberalai, priimtų sprendimų dėl kuro akcizų mokesčių. Apie tai esu ne kartą stipriai pasisakęs ir mūsų frakcijos lyderiams Seime. Bet niekada nepuolu mesti vienos partijos ir pereiti į kitą. Visada reikia prisiimti atsakomybę ir susitvarkyti. Liberalų partija atsilaikė, apsivalė ir atsinaujino. Visada turiu savo nuomonę ir ją išsakau, nors tai galbūt ir ne visiems patinka. Esu už sąžiningumą, už sąžiningumą žmonėms, už sąžiningumą rinkėjams, už sąžiningumą sau pačiam. Man rūpi žmonės ir Lietuvos ateitis. Kas mane tikrai pažįsta, žino, kokios mano vertybės ir už ką aš kovoju.

Kokie Jūsų ateities planai? 

Savo ateitį sieju su Kelmės kraštu, nors šiuo metu dirbu Šiauliuose. Esu istorijos mokytojas, bet savo ateitį sieju su politika. Dar būdamas mokiniu intensyviai domėjausi politika, politiniai įvykiais Lietuvoje ir jau tada sau pasižadėjau tapti politiku ir nuveikti reikšmingų darbų žmonių naudai. Kol kas dideliais politiniais laimėjimais pasigirti negaliu, bet dar esu jaunas ir sieksiu savo tikslo bei eisiu pirmyn. Kaip pasakė vienas žymiausių filosofų Plutonas: „Piktadarių valdžia – tai bausmė už pilietinį pasyvumą“. Nebegalime būti pasyvūs ar abejingi, laikas imtis pokyčių Kelmės krašte ir pradėti kilti iš dugno, kuriame savivaldybė yra jau ilgą laiką. Remiantis pagrindiniais demokratinės valstybės valdymo principais savivalda turi būti organizuota tik vienam bendram tikslui – tarnauti tautai, tarnauti žmonėms, atsižvelgiant į jų interesus. Laikas pradėti keisti, laikas pradėti budinti užmigusią Kelmės ekonomiką, gerinti žmonių socialinį gyvenimą, laikas gaivinti Kelmę. Jeigu ne dabar, tai kada? Visi turime pradėti nuo savęs ir viską galime pakeisti į gerą. Tik reikia noro, darbštumo, sąžinės ir idėjų.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *