Dėliojama koalicija: socialdemokratams gresia dalia opozicijoje

Nepraėjus nei savaitei po mero rinkimų antrojo turo, panašu, kad valdančioji koalicija įgauna rėmus. Nors politikai apie koalicijos sudėtį kol kas vengia kalbėti arba kalba miglotai, greičiausiai 23 metus rajoną valdę socialdemokratai liks opozicijoje. Politiniuose kuluaruose kalbama, kad prie 10 mandatų gavusios partijos „Laisvė ir teisingumas” formuojamos valdančiosios daugumos jungiasi du mandatus gavę rajono konservatoriai ir du politikos naujokus turintis Liberalų sąjūdis. Tiek meras Ildefonsas Petkevičius, tiek kitų partijų atstovai, nuo platesnių komentarų kol kas susilaiko ir sako dar esą laiko ir nėra kur skubėti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri rinkimuose laimėjo du mandatus, yra pasirengusi dirbti opozicijoje. Pasak partijos skyriaus laikinojo pirmininko Juozo Rimkaus, valdyboje diskutuota koalicijos sudarymo tema, tačiau priimtas sprendimas valdančiojoje daugumoje nedalyvauti.

Rajono liberalų pirmininkė Dalia Viliūnienė dar savaitės pradžioje neslėpė džiaugsmo, kad rajono liberalai ketina dalyvauti koalicijos formavime. Savaitės pradžioje ji ir į Tarybą išrinkti Evaldas Kmitas bei Lina Milašauskienė kartu su buvusiu liberalų pirmininku Petru Račkausku diskutavo apie įsitraukimo į koaliciją galimybes.

Noro būti partijos „Laisvė ir teisingumas” partneriais neslepia ir rajono konservatoriai. Pastaruosius ketverius metus valdančiojoje daugumoje dirbę ir vicemero postą turėję konservatoriai, panašu, nenori prarasti įtakos.

– Kol kas sprendimas dėl darbo koalicijoje  nepriimtas. Kai priimsime, pranešime, – ketvirtadienį sakė paskutinę vietą mero rinkimuose užėmusi ir skandalą rinkiminiu laikotarpiu įplieskusi konservatorių skyriaus pirmininkė Asta Zavadskienė.

„Kelmiškiams.lt“ šaltinių žiniomis, partijoje ne visi nariai yra patenkinti idėja jungtis į koaliciją, tad kitą savaitę šaukiamas visuotinis narių susirinkimas, kuriame ir bus sprendžiama – prisijungti prie koalicijos ar ne.

Neabejotina, kad po du mandatus turintys liberalai ir konservatoriai – itin patrauklūs koalicijos partneriai, nes abiejų skyrių pirmininkės yra savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovės, kurių pagalba mažieji koalicijos broliai būtų paklusnūs ir nuolankūs koalicijoje.

Opozicijoje greičiausiai liksiantys socialdemokratai neslepia kartėlio, tačiau teigia, jog tai nėra pasaulio pabaiga. Partijos skyriaus pirmininkas Stasys Jokubauskas „Kelmiškiams.lt“ sakė esąs įsitikinęs, kad sėkmingai galima dirbti ir opozicijoje bei įgyvendinti savo programą.

Pasak šaltinių partijoje „Laisvė ir teisingumas”, mažai tikėtina koalicija ne tik su socialdemokratais, bet ir su dviem Lietuvos žaliųjų partijos ar vieną mandatą iškovojusios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovėmis. Tie patys šaltiniai teigė, jog vicemero pozicija tikrai atiteks daugiausiai mandatų gavusiai politinei jėgai – partijai „Laisvė ir teisingumas”. Šiai partijai rajone vadovauja kadaise vicemero pareigas jau ėjęs 64 metų Kęstutis Bilius, tad jis ir užimtų vicemero kėdę. K. Biliui tapus vicemeru, į Tarybą patektų Rimas Bertašius.

Savivaldybės meras kol kas nenori atskleisti ir būsimo administracijos direktoriaus asmenybės.

– Kadangi daug funkcijų su administracijos direktoriumi yra susieta, labai svarbu, kad administracijos direktorius būtų pasitikėjimą turintis asmuo. Nebūtinai tai turi būti kandidatas į Tarybos narius arba jau išrinktas Tarybos narys, – praėjusį savaitgalį sakė I.Petkevičius.

Ketvirtadienį kalbintas esamas ir išrinktasis savivaldybės meras I.Petkevičius sakė, kad galutinė koalicijos sudėtis bus aiški ir sutartis pasirašyta po šv. Velykų, nes šį savaitgalį meras išvyksta dviem savaitėms atostogauti.

Naujos sudėties Taryba prisieks balandžio 20 dieną iškilmingame pirmajame posėdyje.

Nerijus Šarauskas, „Kelmiškiams.lt“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *