Maironiuose – afrikinio kiaulių maro atvejis

Liolių seniūnijos Maironių kaime, kiaulių ūkyje nustatyras afrikinio kiaulių maro atvejis. Trijų kiaulių bandos ūkis yra patekęs į apsaugos ir  priežiūros zoną, kadangi randasi nedideliu atstumu nuo antrojo protrūkio, kuris buvo nustatytas Raseinių r. sav.

Ūkyje atliktas pirminis valymas ir dezinfekcija. Nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos, sudaryta epizootinio tyrimo grupė, siekiant nustatyti ligos į kiaulių laikymo vietas patekimo kelius. Aplink AKM protrūkio vietą nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose pradėtas vykdyti kiaulių laikymo vietų faktinis surašymas.

Ūkininkai privalo apsaugoti savo ūkį:

AKM atvejų kiaulių ūkiuose didėjant, ūkininkai šią situaciją turi priimti labai rimtai ir sąžiningai laikytis biosaugos reikalavimų bei taikyti visas įmanomas apsaugos priemones:

• draudžiama kiaules šerti  maisto atliekomis,

• privaloma kiaules laikyti atskirtas nuo kitų laikomų gyvūnų,

• ūkyje ir aplink jį įrengti vabzdžių, graužikų ir kitų ligos užkrato pernešėjų kontrolės priemones, naudoti tinkamas dezinfekavimo priemones prie ūkio įėjimų ir išėjimų,

• asmenys, einantys į ūkį, kuriame kiaulės laikomos savo reikmėms, privalo persirengti, persiauti batus, nuolat dezinfekuoti rankas, laikytis asmens higienos. Lygiai taip pat ir išėjus iš ūkio,

• neleisti pašaliniams asmenims lankytis kiaulių laikymo vietoje.

Kelmiškiams.lt, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *