Šeštą kartą surengtas kopūstienės virimo festivalis

Kultūrai, senosioms tradicijoms ir amatams puoselėti bei skatinti etninės kultūros pulsavimą Užvenčio krašte jau šeštą kartą surengtas kopūstienės virimo festivalis „Raugokšnis“. Pirmasis renginys įvyko 2018 m. Jis sulaukė didelio vietinių ir svečių iš kitų rajonų susidomėjimo, todėl po sėkmingo starto tradicijos tęsiamos.

„Tam, kad etninę kultūrą skatinantys renginiai sudomintų kuo įvairesnę auditoriją ir vietiniai stengtųsi išsaugoti dešimtimis metų puoselėjamas tradicijas, būtina ieškoti naujų renginio formų. Užventyje įsikūręs didžiausias ekologinių daržovių ūkis. Vienos pagrindinių jo auginamų daržovių – kopūstai. Kuo tarpusavyje siejasi kopūstai, kultūra ir muzika? Nors sakoma, jog muzika skirta sielai, o maistas – kūnui, visgi sintezė šių gyvybiškai svarbių elementų nenuginčijama. Žmogaus nuotaika tiesiogiai priklauso nuo klausomos muzikos ir ragaujamų patiekalų. Užventiškiai vadovaujasi šūkiu: „Kopūstienė šventa, kaip ir mūsų Venta!“ – sako Užvenčio kultūros centro direktorė Odeta Kuličauskienė.

Šiemet dėl skaniausios kopūstienės varžėsi 23 komandos iš visos Lietuvos. Kol virtuvės šefai virė kopūstienę, žiūrovai buvo pakviesti į teatralizuotą muzikinę programą „ Kopūstų vaikelis“. Vaidinime dalyvavo ne tik visi užventiškiai, bet ir seniūnas. Muzikinius intarpus atliko Tytuvėnų kultūros centro Šedbarų skyriaus folkloro kolektyvas „Parubežė“ ir Užvenčio kultūros centro merginų tautinio šokio kolektyvas „Lanksva“. Festivalio dalyvius linksmino ansamblis „Jonis“ ir dainininkas Vitalijus Pauliukas. Šiemet užventiškiai ir miesto svečiai klausėsi profesoriaus dr. Rimvydo Laužiko paskaitos apie senąją užventiškių virtuvę, kulinarines tradicijas.

Dvidešimt šešių skonių kopūstienę vertino kompetentinga komisija: Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas, LMTA Klaipėdos fakulteto docentas profesorius dr. Rimvydas Laužikas, Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis, ekologinio ūkio šefas Algimantas Vaupšas, maisto gurmanė Neringa Sinkūnienė, kavinių tinklo savininkė Margarita Kusnerova, restorano „Žvejų užeiga“ šefė Tatjana Budinienė. Šventėje apsilankė ir Kelmės rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius.

Pirmąją vietą raugintų kopūstų kategorijoje laimėjo Šilalės komanda, antrąją – „Gaspadėnės išmisla“ jungtinė Viešvėnų ir Rūdupių komandą, trečiąją vietą pasidalino Kelmės senjorų „Artimi“ bei Vembūtų kaimo bendruomenės komandos. Šviežių kopūstų kategorijoje neįveikiamos buvo ir pirmąją vietą pelnė „Šatrijos raganaitės su optimizmu“, antroji vieta atiteko Šilalės komandai, o trečiosios vietos apdovanojimas atiteko Užvenčio bendruomenės „Venta“ virėjams.

Kelmiškiams.lt, Indrės Domeikienės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *