Kelmės katilinėje pradėjo veikti orą nuo kietųjų dalelių valantis filtras

Šilumos energiją Kelmėje tiekianti bendrovė „Litesko“  A. Mackevičiaus gatvės katilinėje įrengė elektrostatinį filtrą, kuris valo iš biokuru kūrenamų vandens  šildymo katilų į aplinką išmetamus dūmus. Įrengus elektrostatinį filtrą,  į orą išmetamų kietųjų dalelių kiekis šildymo sezonu sumažės net iki 30 kartų. Tai leis dar šiais metais pasiekti, kad išmetamų į aplinką kietųjų dalelių kiekis atitiktų naujas griežtesnes taršos normas, kurios įsigalios nuo 2025 metų sausio 1d.

„Nuo savo veiklos pradžios bendrovė prioritetą teikia aplinkosaugai ir tvariam energijos išteklių naudojimui. Šis ypatingas projektas – nuoseklus ir kryptingas mūsų veiklos rezultatas   mažinti  neigiamą poveikį aplinkai.  Kelmėje mums jau pavyko pasiekti, kad šilumos gamybai naudotume daugiau nei 90 procentų  atsinaujinančių energijos išteklių (biokuras Kelmėje sudaro 92 procentus), o  dabar žengiame dar vieną švarios energetikos žingsnį,“ – sako „Litesko“ generalinis direktorius Robertas Čepaitis.

Kelmės rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius teigia, kad  po šių investicijų šilumos ūkis atitinka aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus. „Mūsų miestas yra žalias, švarus ir labai svarbu, kad ir toliau būtų imamasi visų priemonių, kad tarša nedidėtų.“

 „Litesko“ filialo „Kelmės šiluma“ direktorė Lilita Žukauskienė sako, kad, įdiegus šią modernią technologiją, ne tik sumažės kietųjų dalelių koncentracija kuro degimo produktuose, bet bus užtikrinamas šilumos gamybos įrenginių ilgaamžiškumas ir dar didesnis  patikimumas.

A. Mackevičiaus katilinėje jau veikia ir kondensacinis dūmų ekonomaizeris,  kuris padeda iš biokurą deginančių katilų išeinančius dūmus ataušinti papildomai atgaunant šilumą.  Elektrostatinis filtras taip pat leidžia užtikrinti, kad į kondensacinį dūmų ekonomaizerį dabar patenka švarūs, nuo kietųjų dalelių išvalyti dūmai. Dėl to ekonomaizeris veikia daug patikimiau: nereikalingas dažnas stabdymas dėl aptarnavimo ar remonto. 

Rosvaldas Gorbačiovas, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *