Ar Kelmės gimnazija turės skyrių Kražiuose?

Dar lapkričio mėnesio pradžioje su savivaldybės meru susitikę Švietimo, kultūros ir teisėtvarkos komiteto nariai aptarė rajono mokyklų tinklo situaciją. Tuomet jokių konkrečių sprendimų politikai nepriėmė, tačiau nutarė aplankyti daugiausiai klausimų keliančias mokyklas. Politikai lankėsi Elvyravos pagrindinėje mokykloje, su kurios bendruomene sutarta, kad nuo ateinančių mokslo metų mokykla taps Kelmės „Kražantės“ progimnazijos skyriumi bei Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos Vaiguvos Vlado Šimkaus skyriuje, kurio likimas priklausys nuo rudenį į klases ateisiančių mokinių skaičiaus.

Kol kas nėra priimtas sprendimas dėl Pakražančio ir Kražių gimnazijų, kuriose situacija nėra aiški dėl kasmet mažėjančio mokinių skaičiaus. Šias mokyklas buvo galvojama sujungti į vieną juridinį vienetą, tačiau praėjusią savaitę pasigirdo naujų pasiūlymų: Pakražančio gimnazijos bendruomenė nori išlaikyti bent pagrindinės mokyklos statusą, o Kražių mokykla – vidurinį išsilavinimą teikiančios mokyklos. Savivaldybės atstovai tikina, kad pastarasis variantas yra neįmanomas, nebent Kražių mokykla taptų Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos skyriumi.

Pasak Švietimo, kultūros ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Vidimanto Parnarausko, kuris sprendimas bus priimtas, priklausys nuo tolesnių diskusijų su mokyklų bendruomenėmis ir valdžios sprendimų dėl mokinių skaičiaus klasėse.

„Kažkoks sprendimas vis tiek turės būti priimtas. Dabar laukiame iš mokyklų pasiūlymų. Berods iki sausio 5 dienos turi pateikti savo pozicijas, – sakė rajone švietimo politiką formuojantis Tarybos atstovas.

„Ministerijos sprendimai dėl tinklo pertvarkos sąlygų kol kas dar nėra patvirtinti, todėl galutinius pasiūlymus dėl gimnazijos statuso teiksime turint aiškius pertvarkos kriterijus. Pagal ministerijos dabartinius sprendimus 2024–2025 metais tęsime vidurinį ugdymą 4-oje gimnazijos klasėje, todėl gimnazijos statusas išlieka. Kadangi optimizavimo procesai yra neišvengiami mažėjant mokinių skaičiui, mūsų pozicija yra išlaikyti juridinį vienetą su mažiausiais praradimais“, – Kelmiškiams.lt sakė Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos direktorė Rita Andrulienė.

Tapatybės nenorėjusi atskleisti ir du vaikus į Pakražančio gimnaziją leidžianti moteris portalui sakė, kad bendruomenė nori išlaikyti mokyklą Grinių kaime. „Mūsų kultūros centras taps skyriumi, dabar mokyklą valdžia siekia panaikinti. Kodėl mus taip skriaudžia?“, – nuoskaudos neslėpė Pakražančio seniūnijoje gyvenanti moteris.

Už savarankišką mokyklą pasisako ir netrukus Kelmės kultūros centro skyriumi tapsiančio Pakražančio kultūros centro renginių organizatorė, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Rūta Palubeckienė.

„Manome, kad mokyklai tapus skyriumi galimas mokinių judėjimas į kitų rajonų (Raseinių, Tauragės nes esame rajono pakraštyje) ar Kelmės miesto mokyklas. Tai labai nulemtų mūsų kultūros centro, Grinių bibliotekos veiklą: valstybinių ir kalendorinių švenčių minėjimą, edukacijų, meno kolektyvų veiklų vykdymą bei dalyvavimą rajoniniuose ir respublikiniuose konkursuose („Tramtatulis“, „Patrepsynė“, meninio skaitymo ir t.t.)“, – kalbėjo R. Palubeckienė.

Pakražančio gimnazijos direktorė Raimonda Blužienė sakė priimanti realybę tokią, kokia yra, tačiau tiek ji, tiek mokyklos bei seniūnijos gyventojų bendruomenės, pasisako už savarankiškos pagrindinės mokyklos statusą.

„Kaip beskaičiuotume, Kražių gimnazijos skyriumi tapti tikrai nėra geras sprendimas, nes nepakaks mokinių sudaryti III–IV gimnazijos klases. Mes norime likti pagrindine mokykla, kaip tai buvo numatyta pirminiame tinklo pertvarkos plane. Paskaičiavome, kad ateinančius kelis metus pas mus mokysis stabilus šimtą mokinių viršijantis skaičius“, – teigė R. Blužienė.

Pasak direktorės, 95 procentai mokyklos mokinių į mokyklą atvažiuoja iš aplinkinių kaimų, nemažai jų – gyvenančių netoli Tauragės ar Raseinių rajonų, todėl mokyklai tapus skyriumi, išaugtų rizika, kad šie mokiniai mokytis vyktų į kitų rajonų mokyklas.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, asociatyvi Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *