Rajone auga nepilnamečių nusikalstamumas

Kelmės rajono tarybos Švietimo, kultūros ir teisėtvarkos komiteto nariams nusikalstamumo situaciją rajone pristatęs Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariato viršininkas Dalius Prakuraitis sakė, kad dažniausiai rajono gyventojai į policijos akiratį patenka dėl smurto artimoje aplinkoje. Pareigūnus taip pat neramina auganti narkotikų vartojimo problema.

„Nors nuo 2011 metų nusikalstamų veikų rajone mažėja dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo, didesnių gyventojų rūpesčio savo turtu, tačiau per dešimt šių metų mėnesių rajono policija užregistravo 211 nusikalstamų veikų, kurių 145 jau pavyko išaiškinti“,– sakė rajono policijos komisariato viršininkas.

Dažniausios rajone nusikalstamos veikos – smurtas artimoje aplinkoje, vagystės, neblaivūs vairuotojai, sukčiavimas bei narkotinių medžiagų prekyba.

Pasak policijos atstovo, per dešimt šių metų mėnesių rajono policija pradėjo tyrimus dėl 14 sukčiavimo ir 14 su narkotikų prekyba susijusių atvejų. D. Prakūraitis pridūrė, kad su narkotikų įsigijimų ar pardavimu susijusių atvejų buvo fiksuota daugiau, tačiau tyrimus atlieka  kitų policijos komisariatų pareigūnai.

Į politikų klausimą, ar išsiskiria jaunų žmonių narkotinių medžiagų vartojimo geografija rajone, policijos atstovas sakė, jog atvejai nustatomi ten, kur didesnis gyventojų susitelkimas, tačiau išskirti didesnio vartojimo tarp kaimo ar miesto gyventojų policijos pareigūnas sakė negalįs.

Policijos atstovas atskleidė ir išaugusį nepilnamečių asmenų administracinių nusižengimų ir nusikalstamų veikų statistiką. Per dešimt šių metų mėnesių nepilnamečiai įvykdė 130 administracinių nusižengimų arba nusikalstamų veikų, kas yra net 55 procentais daugiau nei per visus praėjusius metus.

Nusikalstamas veikas pagal baudžiamąjį kodeksą įvykdė 28 nepilnamečiai: iš jų – net 18 neturintys šešiolikos metų. Taip pat daugiau vaikų įvykdė ir administracinius nusižengimus, sausio-spalio mėnesiais su policija reikalų turėjo 55 iki šešiolikos metų ir 47 šešiolikos metų sulaukę vaikai.

Policijos komisariato viršininkas pasidžiaugė, kad nuo 2019 metų kasmet mažėja įskaitinių eismo įvykių. Per dešimt šių metų mėnesių rajono policija fiksavo  177 eismo įvykius, iš jų 2 dėl neblaivių vairuotojų kaltės.  Šiemet rajono keliuose žuvo 2 ir buvo sužeistas 21 žmogus.

„Dažniausios eismo įvykių priežastys – priešpriešiniai susidūrimai, nuvažiavimai nuo kelio. Per šiuos metus fiksavome 1375 įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Nustatytas 51 neblaivus vairuotojas, kurio girtumas neviršijo 1,5 promilės, o 29 asmenys vairavo neblaivūs įpūtė daugiau nei 1,5 promilės. Šiems neatsakingiems vairuotojams buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Problema išlieka ir neblaivūs dviratininkai. Per dešimt mėnesių policijos pareigūnai nustatė 80 neblaivių asmenų, vairavusių dviračius. Šiemet 65 asmenys vairavo transporto priemones, neturėdami teisės vairuoti, pažeidimus taip pat padarė 26 pėstieji, o 85 vairuotojams buvo atimta teisė vairuoti transporto priemones“, – pasakojo Telšių apskrities VPK Kelmės rajono policijos komisariato viršininkas Dalius Prakuraitis.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *