Seniūnaičius rajone renka ir iš vieno kandidato

Savivaldybėje įsibėgėja seniūnaičių rinkimai, kurie turi būti surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo pirmojo naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdžio. Deja, bet ne visur šį rudenį seniūnaičius pavyko išrinkti, o kitur rinkimai vyksta kaip būdavo įprasta sovietmečiu – renkama tik iš vieno kandidato.  

Pasak Kelmės rajono savivaldybės administracijos Teisės ir personalo skyriaus vedėjo Arūno Kasparavičiaus, šiuo metu seniūnaičiai jau išrinkti šešiose seniūnijose, o rinkimai neįvyko 3-ose  Kelmės miesto seniūnaitijose ir 2-ose  Kelmės apylinkių seniūnijos seniūnaitijose, nes  dalyvavo mažiau nei  5 proc. seniūnaitijos gyventojų.

Žmonių neaktyvumu rinkimuose seniūnai nesistebi, nes, pasak jų, žmonės yra abejingi šiai pareigybei, tačiau seniūnaitijų gyventojai laikosi kitokios nuomonės. Nepriklausomybės seniūnaitijos gyventoja Irena Kelmiškiams.lt sakė negalinti atsistebėti, kad rinkimai vyksta tik darbo metu ir labai trumpą laiką.

„Rinkimus organizuoja nuo 8 iki 17 valandos, o aš dirbu ne Kelmėje ir iki 17 valandos grįžti į Kelmę nespėju. Man atimama teisė dalyvauti rinkimuose. Manau, kad seniūnija turėtų gyventojams pritaikyti patogų laiką, o ne rengti rinkimus savo (red. – seniūnijos)  darbo metu. Atimta teisė rinkti seniūnaitį ir mano anytai, kuriai 90 metų. Savivaldos ar Seimo rinkimuose ji balsuoja namuose, kodėl šiuose rinkimuose nėra šios galimybės“, –  stebėjosi kelmiškė.

Pasak A. Kasparavičiaus, galvota apie balsavimą internetu, tačiau Kelmės rajono savivaldybės administracijos tinklapis nėra tam pritaikytas, o rinkimų laiką ir trukmę numato seniūnai.

„Tiek balsavimas internetu, tiek namuose nėra numatytas tvarkoje. Reikėtų keisti tvarką, ieškoti sprendimų, tačiau tai papildomi kaštai. Galbūt kiti seniūnaičių rinkimai vyks kitaip“, – sakė A. Kasparavičius.

Daugelis gyventojų nesiryžta dalyvauti rinkimuose ir atstovauti savo seniūnaitijos gyventojams, nes šios visuomeninės pareigos reikalauja ne tik asmeninio laiko, bet ir finansų. Dabar per mėnesį seniūnaičiui yra skiriama iki 40 eurų kompensacija kanceliarinėms išlaidoms ir degalams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *