Atlyginimus leis dovanoms ir tobulėjimui

Kelmės rajono savivaldybės tarybos nariams išmokėtas pirmasis darbo užmokestis. Rajono politikai džiaugiasi ne mažesnėmis nei pusseptinto šimto eurų siekiančiomis išmokomis ir sako, kad tai turėjo būti padaryta jau anksčiau, nes Lietuvoje šiemet kilęs „čekiukų“ skandalas atskleidė daug problemų su išmokomis pagal anksčiau galiojusią tvarką. Kalbinti politikai įžvelgė ir neigiamą šio atlygio pusę, kad atlyginimas gali būti mokamas ir už nieko neveikimą, todėl atlyginimas turėtų būti mokamas už realų darbą, o ne už patį faktą, kad kažkuris rajono gyventojas yra išrinktas Tarybos nariu.

Kelmės rajono Tarybos nariams už darbą liepos mėnesį priskaičiuota beveik 28 tūkstančiai eurų atlyginimo. Į 24 politikų sąskaitas išmokėta 17,5 tūkstančio eurų. Tarybos narė Lina Samulytė Kelmiškiams.lt sakė atlyginimo iki rugsėjo mėnesio yra atsisakiusi. Kaip Kelmiškiams.lt rašė anksčiau, Žaliųjų partijos narė iki rudens turi darbinių santykių užsienyje.

Opozicijos lyderis socialdemokratas Dainius Ivoškis naują darbo užmokesčio tvarką sakė vertinantis teigiamai, nes Tarybos nariai yra renkami ir dirba viešojo intereso labui, o Tarybos nario statusas yra panašus į Seimo nario.

„Šių funkcijų atlikimui skiriame ne tik savo pagrindinės darbovietės darbo laiką, bet ir savo laiką, kurį paprastai skirtume asmeniniams poreikiams, tad logiška, kad už tai turėtų būti atlyginama. Be to, tai leis išvengti atskirų piktnaudžiavimo atvejų, kai kitose savivaldybėse Tarybos nariai galimai sukčiaudami pateikdavo apmokėjimui ne savo čekiukus, kuriuos vėliau savivaldybės apmokėdavo. Taip pat manau, kad nustatytas Tarybos nario atlyginimas teigiamai atsilieps kituose savivaldos rinkimuose, nes rajono gyventojus toks atlyginimas motyvuos savivaldos rinkimuose dalyvauti aktyviau ir leis išsirinkti Tarybos narius, kurie galbūt bus labiau motyvuoti dirbti rajono labui“, – sakė 826 eurus atlyginimo (red. – atskaičius mokesčius) už liepos mėnesį gavęs politikas.

„Valstietis“ Eimantas Gajauskas sakė tikintis nauja atlyginimo tvarka, nes anksčiau ne už viską buvo apmokama.

„Iki naujos tvarkos įsigaliojimo išleidžiamos lėšos ir praleistas laikas ruošiantis Tarybos ar komitetų posėdžiams dažnai neatitiko gaunamo atlygio. To priežastys buvo gan paprastos – savarankiškas ruošimasis iš esmės nebuvo apmokamas. Todėl teigiamai vertinu įsigaliojusius pokyčius dėl teisingesnio darbo apmokėjimo. Beje, bus mažiau administracinės naštos ir gaunamas atlygis morališkai saistys dirbti atsakingiau. Taip pat viliuosi, kad rajono gyventojai, žinodami, kiek algos gauna Tarybos nariai, reikalaus didesnės atsakomybės“, – portalui sakė E. Gajauskas.

E. Gajauskas minimalios mėnesinės algos dydžio atlyginimą (656,67 Eur atskaičius mokesčius) teigia išleisiantis Tarybos nario veiklos išlaidoms padengti bei prisidėti prie vietinių kultūros, mokslo ar sporto renginių.

E. Gajauskas neslėpė, kad buvo kilę minčių atsisakyti Tarybos nario atlyginimo,  tačiau suprato, kad atsisakius atlyginimo savivaldybės biudžete papildomai sutaupytos lėšos vargiai  būtų panaudotos prasmingai.

Beveik 700 eurų atlyginimą gavęs Tarybos daugumai priklausantis Tadas Kasparas portalui teigė atlygį vertinantis kaip adekvatų ir proporcingą mėnesio darbams bei patirtoms išlaidoms. „Tarybos nariai patiria išlaidas susisiekimui, kanceliarijos reikmenims, pagerbimo dovanoms, IT paslaugoms apmokėti, neskaitant papildomų pareigų. Tam ir skirtas atlygis, kad Tarybos nariai nedisponuotų čekiukais, nors mūsų savivaldybė ir taip buvo bei yra švari to skandalo kontekste“, – sakė jauniausias Kelmės rajono savivaldybės tarybos narys.

T. Kasparas gauna ne tik Tarybos nario, bet Seimo nario padėjėjo atlyginimą. Tarybos nario algą politikas ketina  išleisti būtiniausiems reikmenims vykdant Tarybos nario pareigas, kompetencijų ugdymui, tobulėjimui. 

Mažiausias atlyginimas (atskaičius mokesčius) už liepos mėnesį Tarybos nariams siekia 656,67 Eur, o daugiausiai (914,15 Eur) gavo buvęs LVŽS, o dabar „Laisvė ir teisingumas“ partijai priklausantis Vytautas Barkauskas. 

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, praėjusių metų paskutinį ketvirtį rajone vidutinis darbo užmokestis buvo 905,70 Eur (atskaičius mokesčius). Išsamią Savivaldybės administracijos informaciją apie Tarybos narių atlyginimus rasite čia.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *