Ne visi politikai pasmerkė Seimo nario pasisakymus

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje opozicijoje esančios frakcijos „Auganti Kelmė“ vadovė Jolita Koryznienė perskaitė pareiškimą, kuriame frakcija pasmerkė Kelmės rajono rinkėjams atstovaujančio Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio kontraversiškus pasisakymus.

„Manome, kad Seimo nariui yra taikomi aukščiausi kultūros, moralės, etikos standartai. Tas žmogus (Red. – Seimo narys) turėtų būti sektinu pavyzdžiu. Mūsų frakcija griežtai nepritaria šio Seimo nario pasisakymui apie žydus, kas turi, mūsų manymu, antisemitizmo, nesantaikos kurstymo požymių. Mes pritariame šalies prezidento teigimui, kad tai yra neatsakingas ir kenksmingas komentaras Lietuvos įvaizdžiui ir dvišaliams santykiams. Kadangi šis Seimo narys yra rinktas Kelmės krašte, tai neprisideda prie Kelmės krašto įvaizdžio, juolab Kelmės kraštas ir jo žydai turėjo labai daug bendrų sąsajų. Manome, kad šis neatsakingas ir mažų mažiausiai dviprasmiškas kalbėjimas tikrai negalėtų būti laikomas žodžio laisve, nuomonės ar kritikos išreiškimui galima rinktis kitą leksiką, kuri nekurstytų nesantaikos ir dviprasmybių. Todėl kviečiame Tarybą galvoti apie tai, kaip burti žmonės, vienyti, o ne skaldyti ar skirstyti“, – Tarybos posėdžių salėje frakcijos vardu kalbėjo J.Koryznienė.

Meras į pareiškimą reagavo sutrikęs, nes, greičiausiai, nesitikėjo tokio vienos iš opozicijoje esančių frakcijų pareiškimo.

„Iš tikrųjų frakcijos nuomone ir Tarybos narių nuomone, mes nesame atsakingi už tai, ką pasako Seimo narys. Kiekvienas atsako už savo pasakytus žodžius. Yra tokia pozicija, nes gyvename šalyje, kurioje kiekvienas prisiima atsakomybę. Mes esame atsakingi už savo veiksmus pagal įstatymus. Mes nesame teisėjai ar prokurorai“, – į J.Koryznienės pareiškimą sureagavo Tarybos posėdžiui pirmininkavęs savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius.

Nuo konkretaus socialdemokrato Dainiaus Ivoškio klausimo, „ar meras smerkia, ar palaiko Seimo nario elgesį“, I. Petkevičius išsisuko vėl kartodamas nesąs nei teisėjas, nei prokuroras.

„Kelmiškiams.lt“ primena, kad Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos skatinimo bei kurstymo. Tyrimas pradėtas įvertinus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos. Tyrimą pradėjo ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Praėjusią savaitę „Laisvės ir teisingumo“ partija paskelbė stabdanti Remigijaus Žemaitaičio narystę partijoje.

Kelmės rajono savivaldybės „Laisvės ir teisingumo“ frakcijoje esantys 10 asmenų jokio viešo pareiškimo dėl R. Žemaitaičio taip pat neišsakė. Abejingai į aštrius Seimo nario pasisakymus pažvelgė ir kiti tarybos nariai. „Kelmiškiams.lt“ šaltinių žiniomis, opozicijoje esantys Tarybos nariai iš pradžių norėjo daryti bendrą pareiškimą, tačiau vėliau šiai idėjai nepritarė.

Greičiausiai taip tiek valdančiojoje daugumoje, tiek opozicijoje esantys politikai siekia išlaikyti gerų santykių liniją su rajono meru, pagrindine valdančiojoje daugumoje esančia frakcija ir tuo pačiu Seimo nariu.

Nerijus Šarauskas, „Kelmiškiams.lt“

One thought on “Ne visi politikai pasmerkė Seimo nario pasisakymus

  • 2023-05-26 at 13:26
    Permalink

    Padlaižiavimas žemaitaičiams – blogas tonas. Sakoma, kad blogiausi dalykai pasaulyje vyksta abejingiesiems tyliai pritariant. Reikia gi visiems turėti stuburą – ne tik frakcijai „Auganti Kelmė“.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *