Kaimuose žaliųjų atliekų neberinks

Praėjusį penktadienį atliekų surinkimą administruojančio Kelmės vietinio ūkio pranešimas nustebino ne vieną kaimiškose vietovėse gyvenantį žmogų. Paaiškėjo, kad žaliosios atliekos bus surenkamos tik Kelmės ir Tytuvėnų miestuose, o kitose vietovėse gyvenantys kelmiškiai šias biologines atliekas turės kompostuoti savo sklypuose, nes jų išvežimas yra nutraukiamas.

Tokį sprendimą praėjusį ketvirtadienį priėmė naujos kadencijos Tarybos nariai. Pagrindinis sprendimo tikslas – neberinkti biologinių (žaliųjų) atliekų iš kaimiškų teritorijų individualių namų, nes praėjusiais metais renkant biologines atliekas buvo nuvažiuoti 3234 kilometrai ir surinkta tik 215,04 tonos šių biologiškai irių atliekų. Tuo tarpu Kelmės ir Tytuvėnų miestuose nuvažiavus 3492 km surinkta 827,96 tonos atliekų.

„Atliekas kompostuojame ir dabar. Tikrai retai jas išvežame. Turime kompostavimo dėžę, tačiau mane labiau nustebino Vietinio ūkio požiūris dėl konteinerių grąžinimo. Jie siūlo konteinerius pastatyti prie kelio ir kažkada susirinks apvažiuojamuoju būdu. Kas atsakys, jei koks piktavalis naktį konteinerį pasisavins? Jokio grafiko, jokios tvarkos. Numetė žinutę per Facebook ir tiek“, – penktadienio popietę „Kelmiškiams.lt“ pasipiktinimo savivaldybei priklausančia įmone neslėpė Šaukėnų seniūnijoje gyvenantis Vidmantas.

„Pasiūlymas kompostuoti tokias atliekas yra geras, tačiau jo pateikimas ir vykdymas „čia ir dabar“ yra nelogiškas, nes dauguma jau turi užpildę tuos konteinerius. Kodėl negalima jų išvežti pagal planą ir tik tada nutraukti šią paslaugą? Iškrovinėti atliekas rankomis ir jas dėti kažkur skubotai skamba kaip nejuokingas pokštas“– sakė Tytuvėnų apylinkių seniūnijoje gyvenanti Irma.

Vaiguvos seniūnijoje gyvenanti Vaiva priimtu sprendimu kompostuoti atliekas neabejojo, tačiau stebėjosi Kelmės vietinio ūkio pranešimu. „Gal sprendimas ir geras, bet apie jį turi būti tinkamai iškomunikuota visuomenei. Dabar tik įmonės įrašas apie nieką. Problema – ne sprendimas, problema – negebėjimas ne tik iškomunikuoti, bet ir tartis su visuomene. Niekas net nepaklausė ar to reikia, ar ne. Gal ir nėra didelio poreikio, net tai turi pasakyti patys žmonės. Tai – eilinis įrodymas, koks yra vietinės valdžios požiūris į rinkėjus. Joks. Išrinko ir jau spėjo pamiršti, ką buvo žadėję“, – portalui rašė rajono gyventoja.

Kelmės vietinis ūkis šios situacijos iki antradienio vidurdienio „Kelmiškiams.lt“ nepakomentavo, į išsiųstą laišką neatsakė. Jei šios įmonės atsakymą gausime, papildysime straipsnį atsakymu.

„Kelmiškiams.lt“ inf., Pexels com nuotr.

3 thoughts on “Kaimuose žaliųjų atliekų neberinks

  • 2023-05-02 at 10:00
    Permalink

    Kelmės rajone yra trys miestai – Kelmė, Tytuvėnai ir Užventis. Tarybos nariai ir vietinis ūkis Užventį jau kaimo vietove padarė?

    Reply
  • 2023-05-02 at 12:13
    Permalink

    Ne tik trys miestai, bet ir keletas miestelių! Kas, nepasitaręs su žmonėmis, nusprendė, kad miestelių gyventojai, kurie kuria patrauklią (juk turistai vaikšto) savo miestelių erdvę, turės dar įsirengti kompostavimui skirtas vietas ir taip suspaustuose skypuose. Kur čia ta komunikacija? O kur dėti jau pilną konteinerį, jei dar nesugalvojau, kur reikės kompostuoti? Įdomu… Kaimas pasmerktas apželti pikžolėmis.

    Reply
  • 2023-05-04 at 16:50
    Permalink

    Taigi, reikia galvoti renkant tarybos narius. Jei dauguma iš „Laisvės ir Teisingumo”, tai panašu, kad nei vieno, nei kito Kelmėje ir nebus. Pirmieji „žiedeliai” jau matosi, o paskui, tikėtina, bus ir „šaknelės”.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *