Atsakymas gyventojams dėl gatvių apšvietimo dieną

Kelmės rajone apšvietimo priežiūros ir remonto darbus Kelmės rajone atliekančios įmonės vadovas Giedrius Stulpinas „Kelmiškiams.lt“ sako vis dažniau pastebintis socialinėje erdvėje aptarinėjant, tiek jo asmeniškai klausiant, kodėl dienos metu būna įjungiamas gatvės apšvietimas.

 – Nors ir žinau kad šis paaiškinimas nepasieks visų, kai kurie užsimirš ir kitą kartą pamatę įjungtas šviesas vėl kels diskusijas, bet bent jau daliai žmonių pavyks sužinoti kodėl taip yra daroma, – paaiškinti dienos metu degančių gatvių apšvietimo žibintų priežastį nutarė pabandyti G.Stulpinas.

Pasak apšvietimo priežiūros ir remonto darbus atliekančios įmonės vadovo, gatvių apšvietimui kol kas naudojami šviestuvai, kurių pagrindinis šviesą skleidžiantis elementas yra dujošvytė natrio lempa. Toks šviestuvas yra kur kas sudėtingesnis prietaisas nei elementarus šviestuvas naudojamas buityje. Jį sudaro keletas elementų: dujošvytė natrio lempa, lempos lizdas, droselis, aukšto impulso paleidiklis, kondensatorius ir visą šią sistemą apjungiantys laidai.

– Visi šie elementai gali būti sugedę. Nesant galimybės be įtampos padavimo į šviestuvą nustatyti, kuris elementas yra sugedęs, tenka įjungti gatvių apšvietimą. Tokiu būdu lengviau nustatyti gedimą ir jį pašalinti. Šiuos darbus atlieka kvalifikuotas specialistas, nes gatvių apšvietime nepakanka šviestuve pakeisti tik elektros lemputės, kaip tai yra įprasta buityje, – aiškino įmonės vadovas.

Šviestuvų remonto darbus įmonė atlieka 2-3 kartus per apšvietimo sezoną ir jų dažnumas priklauso nuo susikaupusių neveikiančių šviestuvų kiekio. Kartais neveikiantys šviestuvai būna išsimėtę po visą miestą ir vienu metu būna remontuojama ne vienas ar du šviestuvai, o ištisos dešimtys, tenka apšvietimą dienos metu įjungti pusdieniui ar net visai dienai. Kadangi apšvietimo tinklas yra senas, susiformavęs su miesto raida dar nuo sovietmečio, tokios galimybės apšvietimą įjungti tik tose miesto dalyse, kur remontuojami šviestuvai, nėra.

– Teoriškai toks sprendimas būtų neracionalus. Geriau ir pigiau apšvietimą įjungti kelioms valandoms, nes dujošvytė natrio lempa kol pradeda šviesti visu savo pajėgumu vartoja 30-50% daugiau energijos nei šviesdama darbiniu rėžimu. Be to, remontą atliekantys darbuotojai, važinėdami įjunginėti ir išjunginėti apšvietimą skirtingose miesto dalyse, sugaištų daug daugiau laiko už kurį savivaldybė ir moka. Visi šviestuvo elementai turi savo įjungimo ir išjungimo ciklų skaičių, o dažnas junginėjimas privestų prie dažnesnio šviestuvų remonto ir didesnio jų kiekio. Taip nutikus už paslaugas savivaldybė irgi mokėtų daugiau, – aiškino G. Stulpinas.

Brangiau kainuotų ir tuo atveju, jei šviestuvų remontas būtų atliekamas naktį, darbuotojams tektų mokėti atitinkamai didesnį darbo užmokestį tarifus, kas vėl yra neracionalu ir šios išlaidos galutiniame rezultate tektu tai pat savivaldybės biudžetui.

– Gyventojus geriau raginčiau remonto metu pranešti apie pastebėtus neveikiančius šviestuvus seniūnijai, o ne skambinti jai su klausimais. kodėl dega apšvietimas, kreiptis į žiniasklaidą ar dėti įrašus socialiniuose tinkluose. Mes visada pirmiausiai informuojame seniūniją. Taip pat norėčiau paprašyti gyventojų kantrybės jei tenka palaukti apie praneštą neveikiantį šviestuvą. Kaip jau minėjau anksčiau, šviestuvus tvarkome ne po vieną, – sakė elektros darbus atliekančios įmonės vadovas.

Giedrius Stulpinas priminė, kad artimiausiu metu Kelmės mieste bus atliekami apšvietimo modernizavimo darbai, keičiama nemaža dalis šviestuvų į modernius ir taupesnius LED, keičiamos susidėvėjusios apšvietimo atramos, keičiama nemaža dalis apšvietimo valdymo skydų į šiuolaikiškus ir modernius bei taupyti padedančius.

„Kelmiškiams.lt“, asociatyvi nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *