Maži savivaldybės komunikacijos galimybių proveržiai

Kelmės rajonas pagal Savivaldybių gerovės indeksą, kasmet skelbiamą Vilniaus politikos analizės instituto,  patenka tarp „vėluojančiųjų“ regionų (56 vieta – 2021 m.). Rajonas tiek Šiaulių apskrityje, tiek lyginant su kitomis kaimiškomis savivaldybėmis pagal visus 5 indekso komponentus yra paskutiniame dešimtuke.

– Vietos valdžia nepakankamai komunikuoja su gyventojais, o tai leidžia išvengti rinkiminių pažadų priežiūros. Daug problemų Kelmės rajone kyla dėl nekokybiškos komunikacijos, todėl aktualios naujienos pateikiamos pavėluotai, neadresuojant jų tikslinėms grupėms, nesiekiant konkretaus rezultato ir jų atgalinio ryšio. Pateikiamos informacijos vizualizacija gana skurdi, savivaldybės posėdžių informacija (posėdžiams vykstant) pateikiama tik žodžiu. Tiek komunikacijai, tiek rajono įvaizdžio formavimui skiriama mažai dėmesio, ypač socialiniuose tinkluose, nors toks būdas yra itin paveikus jaunesnio amžiaus rajono gyventojams dėl greitai pateikiamos bei gaunamos informacijos, galimybės užduoti rūpimus klausimus ir gauti atsakymus greičiau ir patogiau, – sako Informacijos mainų ir švietimo centro (IMŠC) direktorius Nerijus Šarauskas.

Dar praėjusią vasarą vykusioje diskusijoje apie tai, kad lengvai ir aiškiai prieinama ir gaunama informacija šiuolaikiniam veikliam žmogui yra būtina, nes laiko sąnaudos ieškant svarbių dalykų gerokai sumažėja, pripažino ir savivaldybės vadovai – savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius ir administracijos direktorius Stasys Jokubauskas.

Pasak IMŠC direktoriaus, šiuolaikiška, aiški ir tiksli komunikacija, kompetentingi rajono valdžios atstovai ir darbuotojai kelia didesnį pasitikėjimą ne tik rajono gyventojams, kitoms savivaldybėms, su kuriomis atsivertų daugiau bendradarbiavimo ir aktyvaus dalijimosi patirtimi galimybių, bet ir galimiems investuotojams ar turistams.

– Kad gebėjimas tinkamai komunikuoti yra labai svarbus šiais didžiulių informacijos srautų laikais, pripažįsta beveik visi, tačiau reikia suvokti, kur ir kokią informaciją teikti yra tikslinga, ir atsižvelgti į teikėjo profesinę bei visuomeninę poziciją, – patikslina N. Šarauskas ir džiaugiasi, kad pastaruoju metu savivaldybės komunikacija su visuomene pasistūmėjo į priekį, tačiau tobulėjimui ribų nėra, galbūt tai paskatins naujo už ryšius su visuomene atsakingo žmogaus atėjimas į savivaldybę bei naujų visuomenės informavimo kanalų paieška.

Nuotraukoje: Kelmės rajono savivaldybės įrašas socialiniame tinkle Facebook.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *