Tarptautinė darbo ir poilsio stovykla Vokietijoje

Kelmės rajono bendrojo lavinimo mokyklų vyresniųjų klasių mokiniai iš Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos, Kelmės Jono Graičiūno, Pakražančio ir Tytuvėnų gimnazijų ir juos lydintys mokytojai bei mokyklų vadovai dalyvavo tarptautinėje darbo ir poilsio stovykloje Bad Salzungene Vokietijoje. Kartu su kelmiškiais stovykloje dalyvavo mokinių grupės iš Čekijos, Lenkijos, Vengrijos, Indonezijos, Vokietijos. Kelmės ir Vartburgo rajonų savivaldybes jau dvidešimt dvejus metus sieja graži partnerystė. Kelmės „Aukuro“ pagrindinė mokykla yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Vartburgo rajono Dermbacho pagrindine mokykla, Kelmės Jono Graičiūno ir Bad Zalcungeno gimnazijos nuoširdžiai bendradarbiauja jau daugelį metų.

Stovyklos dalyviams organizuota įdomi programa. Veiklos vyko tarptautinėse grupėse, todėl labai greitai visi stovyklos dalyviai tapo viena bendra komanda. Didelis dėmesys buvo skirtas istorijos atminimui viešinti ir jaunimo pilietiškumui ugdyti. Aplankyta Buchenvaldo koncentracijos stovykla, karinė amerikiečių bazė Alpha Point, šaltojo karo laikų muziejus. Mokiniai dalyvavo filmo „Tai lieka visam laikui“ premjeroje. Filmą sukūrė stovyklos organizatorių komanda kartu su mokiniais, kūrėjai kalba apie istorijos pamokas ne tik mokyklose, bet ir muziejuose, pokalbiuose su amžininkais. Mokiniai pabrėžė, kad tyrinėdami istorijos faktus patys labiau suvokia žmonių likimus ir skaudžias istorijos pamokas, kurios paliečia kiekvieno širdį.

Mokiniai susipažino su Bad Zalcungeno miestu, Erfurto senamiesčio architektūra, Oktoberfesto muge. Neišdildomą įspūdį paliko ekskursija į Merkers druskų kasyklą, vieną didžiausių kalio druskos kasyklų pasaulyje, kur 800 metrų gylyje įrengta koncertų salė, senieji legendiniai Reicho aukso lobynai, milžiniško druskos kristalo grota. Aplankyta viena iš geriausiai išsilaikiusių Vokietijos viduramžių pilių, kurioje gyveno Martynas Liuteris ir į vokiečių kalbą vertė Naująjį Testamentą, ne kartą lankėsi iškilus vokiečių poetas J. V. Gėtė, kitos įžymios asmenybės.

Tarptautinį renginį rėmė Vartburgo apskrities savivaldybė bei vietos verslininkai, mokinių kelionę į Vokietiją finansavo Kelmės rajono savivaldybė. Šiuo ypatingu Kelmės rajono savivaldybės prizu buvo apdovanoti mokiniai, stropiai besimokantys vokiečių kalbos, aktyviai dalyvavę tradicinės vokiečių kalbos šventės renginiuose, konkursuose, sėkmingai išlaikę tarptautinius vokiečių kalbos egzaminus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *