Įteikta 48-oji Žemaitės literatūrinė premija

Birželio 4 d. Kelmės kultūros centro Juozo Liaudanskio dailės galerijoje įteikta 48-oji Žemaitės literatūrinė premija. Ją pelnė rašytoja Jurga Tumasonytė už novelių romaną „Naujagimiai“. Kaune gimusi, o dabar Vilniuje gyvenanti J. Tumasonytė 2007 m. debiutavo kultūrinėje spaudoje ir iki šiol aktyviai bendradarbiauja įvairiuose leidiniuose ir portaluose, skelbia interviu su Lietuvos ir užsienio kūrėjais, recenzijas ir apžvalgas kultūrinėmis temomis. Yra prisidėjusi prie įvairių kultūrinių renginių organizavimo, žymiausi iš jų – „Paviljono knygų savaitgalis“, „Vilniaus literatūrinis festivalis“, audiovizualinės poezijos festivalis „Tarp“. 2010–2013 m. dalyvavo slemo turnyruose. 2012 m. už debiutinę knygą „Dirbtinė muselė“ J. Tumasonytei įteikta Kazimiero Barėno premija. 2019 m. apsakymų rinktinė „Undinės“ išrinkta į geriausių metų knygų penketuką, o 2020 m. už šią knygą jai paskirta Jurgos Ivanauskaitės premija. Tai pačiais metais apsakymas „Karalystė“ įvertintas Antano Vaičiulaičio premija. Jaunosios rašytojos kūryba yra išversta į estų, latvių, vokiečių, rusų, kroatų ir anglų kalbas. Nuo 2019 m. J. Tumasonytė yra Rašytojų sąjungos narė.

Komisijos literatūrinėms premijoms skirti vardu kalbėjo Kelmės „Kražantės“ progimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Alma Paulauskienė, kuri ne tik pristatė komisijos darbą renkant šiųmetinį premijos laureatą net iš septynių pretendentų, bet ir išsamiai išanalizavo nugalėtojos J. Tumasonytės knygą „Naujagimiai“.

48-osios Žemaitės literatūrinės premijos laureato regalijas J. Tumasonytei įteikęs Kelmės rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius savo sveikinimo kalboje pasidžiaugė jaunos rašytojos įvertinimu. Nors konkurencija buvo didžiulė, tačiau komisijos narių nuomonės, kad būtent novelių romanas „Naujagimiai“ yra vertas premijos, sutapo.

Rašytoja J. Tumasonytė sakė, jog žinia apie paskirtą Žemaitės literatūrinę premiją jai buvo didelis netikėtumas. Autoriui, išleidusiam knygą, visada neramu, ar ją pastebės. Baisiausias dalykas, pasak laureatės, kai ilgai dirbi, įdedi į kūrinį daug savęs ir negauni jokių atsiliepimų, reakcijų. Tai dar blogiau, nei sulaukti kritikos. Rašytoja labai džiaugėsi, kad yra ne tik pastebėta, bet ir pagerbta, o Žemaitė jai yra svarbi autorė, kurios asmenybė darė ir tebedaro didelį įspūdį.

Gausiai susirinkę Žemaitės literatūrinės premijos įteikimo šventės dalyviai susidomėję išklausė Kelmės mažojo teatro aktorių Modesto Vaitkevičiaus ir Linos Jankauskaitės-Peleckienės skaitomą ištrauką iš knygos „Naujagimiai“. Šventinę nuotaiką sukurti padėjo Užvenčio kultūros centro vokalinio dueto Jurgitos Mickevičienės ir Genės Pulkienės bei jų vadovo Arijaus Ivaškevičiaus atliekamos dainos.

48-osios Žemaitės literatūrinės premijos įteikimo šventė puikiai įsiliejo į Kelmės miesto 540-ajam gimtadieniui skirtų renginių mozaiką ir tapo svarbiausiu Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos dienos „Kelmės kodas knygose“ akcentu.

Virginija Navikienė, Žemaitės viešojo biblioteka

Rolando Kančausko nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *