Menininkės darbuose – šimtai tūkstančių kryželių

Penktadienį Kelmės kultūros centro galerijoje atidaryta Kelmėje gimusios ir augusios Erikos Razminaitės ir Piotro Kostino paroda, kurioje kelmiškiams eksponuojami – 24 paveikslai ir kryželiu siuvinėti darbai. Menininkai suskaičiavo, kad siuvinėtuose darbuose – daugiau nei  600 000 kryželių. „Džiugu, kad mano gimtasis miestas švenčia 540 metų jubiliejų. Pagerbiant jį ir šio krašto žmones, kviečiame kartu su Piotru į mūsų bendrą parodą“, – menui ir grožiui neabejingiems kelmiškiams sakė E. Razminaitė.

„Esu gimusi ir augusi Kelmėje, tai – mano gimtasis miestas. Kultūros centro galerija – puiki erdvė parodoms, o darbuotojai nuostabūs, puikiai sutiko mus. Aišku, paskatino projektas „Kelmės miestas – viena didelė galerija“. Kelmiškiai gali pamatyti mūsų kūrinių skirtingose miesto vietose, tad labai norėjome, kad žmonės pamatytų ir originalus“, – sakė iš Kelmės kilusi menininkė.

Moteris portalui sakė savo parodai vis nerasdavusi laiko, o ir noro didelio nebūdavo, nes save labiau realizuoja užkulisiuose, nei stovint  scenoje.

„Vis dėlto paveikslai kaupėsi ir daugėjo žmonių, norinčių juos pamatyti gyvai, ne tik nuotraukose. Jie labai vertingi visomis prasmėmis. Man neišeina sukurti kažko per dieną, dvi, savaitę ar mėnesį. Paveikslus tapau metus, siuvinėju bent pora metų. Esu laiminga, nes kuriu ką noriu, kas prie širdies ir tam negailiu laiko. Labai dėkoju Piotrui Kostinui. Be jo vertingų patarimų ir pamokų šios parodos nebūtų. Nesu baigusi jokių meno mokyklų, studijų. Matyt, nelabai to ir reikia, turint vieną vienintelį, bet patį geriausią Mokytoją. Dėkoju giminėms, atėjusiems palaikyti ir pasveikinti. Dėkoju Kelmės kultūros centrui, šiltai priėmusiam mus. Ir žinoma Irmai, kurios įkvėpimas, nuoširdumas, profesionalumas labai padėjo kuriant ekspoziciją“,  – Kelmiškiams.lt po parodos atidarymo sakė Erika Razminaitė.

Paroda Kelmės kultūros centre veiks iki  gegužės 31 d., o birželio 3–29 dienomis menininkų darbai bus eksponuojami Vilniuje, A. Mickevičiaus bibliotekoje.

Apie autorius

Piotras Kostinas – ukrainiečių kazokas, gimęs ir augęs Ukrainoje. Nuo pat mažų dienų žinojo, kad bus dailininkas. 1967-1971 m. mokėsi I. Repino dailės mokykloje. 1980 m. baigė Charkivo dailės institutą (universalios studijos: tapyba, skulptūra, interjero dizainas ir t.t.). Nuo 1982 m. gyvena Lietuvoje. Turi meno kūrėjo statusą ir yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 2014 m. Vilniuje įkūrė savo vardo meno studiją ir mokina visus norinčius klasikinės tapybos ir piešimo paslapčių, organizuoja mokinių parodas. Didžiausias P. Kostino kūrinys – sieninė tapyba „Esmė?“ (64 kv. m), kurią galima pamatyti Vilniaus Centro poliklinikoje. Dėl charizmatiškos išvaizdos yra nuolat kviečiamas vaidint filmuose ir reklamose. Dailininkas kuria įkvėptas XVII a. olandų meistrų paveikslų. P. Kostino kūriniams būdinga trimatė erdvė, šviesotamsa, mitologiniai siužetai.

Erika Razminaitė – gimusi ir augusi Kelmėje, o šiuo metu gyvena Vilniuje. Tapyba pradėjo domėtis susipažinusi su dailininku P. Kostinu ir kartu įkūrus VšĮ Piotro Kostino meno studiją. Tai pirmoji paroda, kurioje yra dauguma jos nutapytų ir išsiuvinėtų darbų. Dažniausiai kopijuoja J. Vermejerio paveikslus. Šioje parodoje darbuose yra daugiau nei pusę milijono išsiuvinėtų kryželių. Vienas paveikslas siuvinėjamas 2–2,5 metų. Siužetuose atsispindi pagrindinis kredo: švęsti gyvenimą.

Kelmiškiams.lt, R. Palubeckienės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *