Aistros dėl seniūnijų sujungimo

Tytuvėnų apylinkių ir Tytuvėnų miesto seniūnijų gyventojai sako yra nustebę Savivaldybės ketinimu sujungti abiejų seniūnijų teritoriją. Kelmiškiams.lt Tytuvėnų krašto žmonės sakė, kad šis ketinimas yra ne tik netikėtas, bet ir valdžios nepagrįstas. Su rajono vadovais susitikę seniūnijų gyventojai tikina išgirdę porą argumentų – keliasdešimt tūkstančių eurų sumažėjusias išlaidas, nes vietoje dviejų seniūnų liktų vienas bei kalbas apie mažėjantį gyventojų skaičių. Daugiau argumentų esą gyventojai neišgirdę.

Apie susitikimą su gyventojais buvo paskelbta vos kelios dienos iki numatyto susitikimo. Tapatybės nenorėję atskleisti žmonės Kelmiškiams.lt sakė, kad juos piktina kone paslaptyje laikomas planas. „Mieste (red. Tytuvėnuose) gyvena ne vienas Tarybos narys. Tenka su jais susitikti, tačiau apie sujungimą niekada nėra užsiminę. Mūsų niekas neklausia. Toks paslaptingumas atrodo labai keistas. Gal ką nors valdžia nuo mūsų slepia“, – portalui kalbėjo viena iš Tytuvėnų miesto gyventojų.

Apie seniūnijų sujungimą rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius Kelmiškiams.lt sakė, kad pirmieji darbai prasidės nuo susitikimo su gyventojais, diskusijos su bendruomenėmis, nes esą ir patys gyventojai neretai kelia seniūnijų sujungimo būtinumo klausimą.

„Pagrindinė priežastis seniūnijų sujungimo yra mažėjantis gyventojų skaičius seniūnijose. Abi seniūnijų administracijos įsikūrusios tame pačiame pastate, o ir Tytuvėnų miesto seniūno kadencija baigiasi. Kai šis seniūnas pradėjo eiti pareigas, mieste buvo trys tūkstančiai gyventojų, o dabar gyventojų skaičius nesiekia ir dviejų tūkstančių. Mažėja gyventojų ir Tytuvėnų apylinkių seniūnijoje. Žinoma, gal administraciniai kaštai iš pradžių nesumažės ženkliai, bet tuos pinigus bus galima skirti seniūnijos gerbūviui gerinti. Pasikeis struktūra, nes, kaip sakiau, abi seniūnijos yra tame pačiame pastate, tame pačiame kieme, naudojasi tais pačiais mechanizmais“, – kalbėjo savivaldybės meras.

I. Petkevičius įsitikinęs, kad gyventojai nepatogumų nepatirs, o seniūnijose dirbantys darbuotojai toliau dirbs.

„Mes ir taip sunkiai surandame darbuotojus, o ypač seniūnijose“, – teigė meras.

Šią savaitę diskusija dėl seniūnijų jungimo vyko ne tik šių seniūnijų gyvenvietėse, bet ir socialiniame tinkle Facebook, kur savo pozicijas išsakė Tarybos opozicijos lyderis Dainius Ivoškis bei valdančiajai daugumai priklausantis Tadas Kasparas.

„Pats seniūnijų struktūrų pertvarkymo klausimas laikytinas diskutuotinu ir išankstinės nuomonės dėl pertvarkos reikalingumo neturiu, bet mane labiau pribloškė pats skelbimas, nes jis viešinamas  likus vos trims dienomis iki pačių susitikimų. Kyla natūralus klausimas: kiek žmonių gali realiai ateiti ir pareikšti savo nuomonę, jeigu kvietimas viešinamas likus keletui dienų iki susitikimo. Šiuo konkrečiu atveju aptariamų seniūnijų teritorijose būtų galima atlikti vietos gyventojų apklausą ir išsiaiškinti, ar vietos gyventojai pageidauja Tytuvėnų miesto ir Tytuvėnų apylinkių seniūnijų pertvarkos. Bet, matyt, kad valdantieji to daryti nesiekia, nes gali nutikti ir taip, kad vietos gyventojai apklausoje nepritartų seniūnijų pertvarkymo klausimui ir tai reikštų, kad principinei valdančiųjų planuojamai seniūnijų pertvarkai vietos gyventojai neuždegtų žalios šviesos. Kita vertus, gyventojams pritarus, būtų galima išsklaidyti visas abejones dėl tokios pertvarkos būtinumo“, – savo paskyroje socialiniame tinkle teigė D. Ivoškis.

Į socialdemokratų lyderio įrašą netruko atsakyti T. Kasparas. Politikas teigė, kad susitikimų praktika yra gera, gyvas ryšys su gyventojais neatstos popierinės ar skaitmenizuotos apklausos, nes apklausoje nėra lanksčių praktinių galimybių gyventojams užduoti klausimus specialistams ir greitai tikėtis atsakymų.

„Taip, apklausa būtų patogu, nors būtų ir papildomų kaštų. Savivaldybės atstovai renkasi gyvąjį ryšį ir neina lengviausiu keliu. Paskutiniai derinimai su bendruomenių pirmininkais buvo patvirtinti ketvirtadienį, iš jų nebuvo jokių pretenzijų, kad „per vėlai informuojat“ arba „blogas susitikimų laikas“ ir pan. Bendruomenių pirmininkų buvo paprašyta informacija pasidalinti su bendruomenėmis. Po paskutinio derinimo su viena bendruomenės pirmininke informacija buvo iškart išsiųsta Tytuvėnų apylinkių ir Tytuvėnų miesto seniūnijos specialistams ir seniūnams (jų darbo laiku). Patikslintas skelbimas paleistas penktadienį. Kaip ir rašoma skelbime „kviečiame dalyvauti diskusijoje“, ar užteks karto ar prireiks jų daugiau, o gal išties prireiks inicijuoti apklausą – bus matyti po susitikimų“, – į D. Ivoškio komentarą atsakė T. Kasparas.

Savivaldybė taip pat išplatino savivaldybės vadovų ir mero patarėjos parengtą pranešimą, tiesa, šis pranešimas nepasiekė nei vienos Kelmės rajono žiniasklaidos priemonės (Kelmiškiams.lt, Bičiulis), šios publikacijos rengimo metu jo neradome ir Savivaldybės administracijos tinklapyje bei oficialioje Facebook paskyroje, tačiau pranešimas su nuotraukomis Tarybos nario T. Kasparo įkeltas vienoje Facebook grupėje jau prieš dvi dienas.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *