Dalies rajono gimnazijų laukia pokyčiai

Nors šie mokslo metai dar tik įpusėjo, dalis rajono kaimiškose vietovėse esančių gimnazijų bendruomenių sunerimusios, nes Vyriausybės sprendimu nustatytas minimalus 21 mokinio skaičius gimnazijų vidurinio ugdymo programoje gali užverti duris kai kuriose nuo rajono centro nutolusiose įstaigose. Tiesa, šiose mokyklose gimnazinės klasės gali likti kaip Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos skyriai.

„Mokinių skaičius viduriniame ugdymo koncentre nėra adekvatus dėl skirtingų reikalavimų gimnazijų skyriams ir ypač kaimo ilgosioms gimnazijoms, kur reikalaujama sudaryti skyriuose 12 mokinių komplektą arba 21 mokinio komplektą kaimo ilgojoje gimnazijoje. Manau, kad taikant Vyriausybės priimtus netobulus sprendimus rajone bus priimtas vienas iš galimų sprendimų, kuris prognozuojama neduos nei ekonominio, nei mokinių pasiekimų pažangos efekto“, – įsitikinusi Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos direktorė Rita Andrulienė.

Savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius Kelmiškiams.lt sakė, kad nebereikia kalbėti apie tai, kaip išsaugoti mokyklas, o galiausiai reikia kalbėti apie tai, kad mokymosi galimybė būtų prieinama vaikams.

„Mes toliau aktyviai kalbame šiuo klausimu ir esminis dalykas yra ne tai, kad direktorius turėtų darbą. Mokyklą reikia išsaugoti tam, kad mokiniai galėtų joje mokytis ir ją baigti. Akivaizdu, kad vaikų skaičius mažėja ir tos mokyklos negalės funkcionuoti tame statuse, kokiame yra dabar. Nebebus mokinių. O mokykla be mokinių yra tik pastatas. Taip pat turime imtis tam tikrų darbų, jei norime, kad mokiniai neišvyktų į kitus rajonus, o ambicijas, kad aš esu vadovas ir noriu juo būti, gal reikėtų slopinti“, – portalui kalbėjo rajono vadovas.

Švietimo, kultūros ir teisėtvarkos komiteto narys Eimantas Gajauskas portalui sakė, kad ši problema palies kelias rajono gimnazijas, o jų mokiniams mokytis Kelmės gimnazijos skyriuose būtų racionaliausias sprendimas.

„Ne paslaptis, kad rajono gimnazijose, kaip ir kitose rajono mokyklose, mokinių skaičius drastiškai mažėja. To pasekmė – dalis rajono gimnazijų nesugebės suformuoti 3-4 gimnazijos klasių komplektų pagal keliamus mokinių skaičiaus reikalavimus. Šiuo metu dar nėra parengtas galutinis sprendimas, kurį turėtų patvirtinti rajono Taryba, tačiau labiausiai tikėtina, kad dalis gimnazijų taps pagrindinį ugdymą teikiančiomis mokyklomis, o vidurinio ugdymo vykdymą jose perims Kelmės Jono Graičiūno gimnazija. Tokia galimybė įstatymiškai yra numatyta. Be to, šiuo metu toks modelis būtų mažiausiai skausmingas visai rajono švietimo bendruomenei“, – įsitikinęs E. Gajauskas.

Politikai sprendimus dėl gimnazijų likimo priims vasario–kovo mėnesiais. Savivaldybės meras sakė tikįs, kad susitarimas bus priimtas.

„Mes turim susitarti, nes savivaldybės papildomo finansavimo iš biudžeto nebus. Lėšų pertekliaus tikrai neturime“, – sakė rajono savivaldybės meras.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *