Prezidento interviu rajono žiniasklaidai

Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos vizito metu Kelmės rajone spalio 9 dieną, Prezidentas susitiko su rajono žiniasklaidos priemonių atstovais. Šalies vadovas atsakė į naujienų portalo Kelmiškiams.lt ir laikraščio „Bičiulis“ atstovų pateiktus klausimus.

Jūsų Ekscelencija, nors rajone esate lankęsis, tačiau oficialaus vizito atvykote pirmą kartą. Koks Jūsų atvykimo tikslas?

Konkrečių tikslų neturėjau. Regionus lankau jau ketverius metus. Į juos vykstu su patarėjais, kurie susitinka tiek su savivaldybei, tiek Vyriausybei, ministerijoms pavaldžių įstaigų atstovais. Kelmės rajonas buvo vienas iš nedaugelių, kuriame darbo reikalais nesilankiau. Man labai svarbu kaip žmonės gyvena Lietuvoje, kaip įgyvendinamos sveikatos apsaugos reformos, švietimo sistemos pokyčiai. Labai svarbu, kad vykstant sveikatos reformai būtų išsaugotos kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos rajono žmonėms, kad žmonių poreikiai būtų atliepti teikiant paslaugas. Mano iniciatyva Seimo pakeistas konstitucinis Fiskalinės sutarties įstatymas padėjo Kelmės rajone įgyvendinti vandentvarkos modernizavimo projektą. Rajone įgyvendinami saulės, vėjo energetikos projektai. Manau, kad rajonas eina koja kojon su energetiniais poreikiais. Proveržio trūksta, manau, investicijų srityje. Rajone nėra didesnių investuotojų, kurie kurtųsi, kurie kurtų darbo vietas.

Šalia visų gerų dalykų yra ir faktas, kad rajone yra aukščiausias skurdo lygis palyginus su kitais rajonais. Galbūt Jūs patarėte savivaldybės merui, kaip galėtų būti mažinamas skurdo lygis?

Kai važiuoju per Lietuvą, ji gražėja. Smagu, kai matau žmones gražiai besitvarkančius vienkiemiuose, vis gražėjančius miestus, miestelius. Tą galiu pasakyti ir apie Kelmę. Tačiau, matau ir kitokią Lietuvą – nykstančias trobeles, tuščius, bet gyvenimui tinkamus namus. Norisi, kad tų kontrastų nebūtų. Šie skirtumai pastebimi ir žmonių gerovėje. Labai svarbu turėti omeny, kad aukštas skurdo lygis yra labai susijęs ir su demografine situacija. Mažėjantis bendras gyventojų skaičius ir augantis vyresnio amžiaus žmonių skaičius natūraliai programuoja aukštesnį skurdo lygį. Kadangi labai ženkliai negalime padidinti pensijų, šių žmonių finansinė situacija yra prastesnė. Taip pat yra nemažas kompensacijų gavėjų skaičius. Visa tai ir sukuria sąlygas šiam rodikliui augti. Stebuklingo recepto nėra, tačiau investicijų pritraukimas galėtų padėti sumažinti skurdo lygio rodiklį Jūsų savivaldybėje.

Jūsų Ekscelencija, šio vizito metu pasirinkote apsilankyti Visuomenės sveikatos biure ir kalbėti apie priklausomybes. Kodėl?

Prisipažinsiu, mažai dėmesio skyrėme šiai problemai iraš jaučiuosi kaltas, nes per vėlai pasirinkau šią temą. Reikėjo apie tai kalbėti jau ankščiau. Priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų – labai aktuali Lietuvos visuomenės problema, kelianti didelę socialinę ir ekonominę žalą šiandien ir rizikas mūsų ateičiai. Beveik visose savivaldybėse priklausomybių ligos keliamos kaip didelė problema. Susitikime aptarėme, ko dar trūksta telkiant pastangas užtikrinti priklausomybių gydymą ir prevenciją. Ypatingo dėmesio reikalauja labai prasta situacija dėl vaikų ir jaunimo psichiatrų trūkumo bei jų teikiamų svarbių paslaugų labai prasto prieinamumo mūsų šalyje. Taip pat susitikime aptarėme, ko reikia, kad narkotikų vartojimas būtų užkardytas. Susitikime dalyvavo Padubysio kaime esančios sodybos, priklausomybių turintiems asmenims, savininkas, kuris atkreipė dėmesį, kad panašios kaip jo priklausomybių reabilitacijos iniciatyvos galėtų padėti didesniam kiekiui žmonių, jei vietos ir nacionalinės valdžios lygmenimis atsirastų jų veiklai palankesnės sąlygos. Tiek Žanas (red. – sodybos šeimininkas), tiek kiti, su kuriais šiandien bendravau, pateikė tokių pavyzdžių, kurie liudija, jog geroms bendruomenių iniciatyvoms kliudo aibė biurokratinių barjerų. Juos reikia kuo greičiau šalinti ir tokią galimybę pirmiausia turi Seimas.

Jūsų Ekscelencija, kokia Jūsų nuomonė apie vis dažniau kylančias diskusijas dėl visuotinio šaukimo į kariuomenę?

Aš manau, jog gyvename tokiame pasaulyje, kad valstybės saugumas tampa išlikimo klausimu, ir privalome skirti labai daug dėmesio nacionaliniam saugumui, nes matome, kas vyksta šalia Lietuvos. Nedraugiški kaimynai nesnaudžia. Jie meta iššūkius visai tvarkai ir gali užpulti savo kaimyną vidury dienos. Visi puikiai suprantame, jei priešui pasisektų Ukrainoje, jis turėtų naujus taikinius, įskaitant ir Lietuvą. Todėl dirbame intensyviai NATO formate, skiriame daugiau lėšų savo pačių gynybai, bendraujame su sąjungininkais, kuriame infrastruktūrą, steigiame naujas karinių pratybų erdves. Labai svarbu yra didinti bendrą mūsų šalies ginkluotųjų pajėgų apimtį. Visuotinis šaukimas labai prisidėtų prie ginkluotųjų pajėgų didinimo ir stiprinimo. Šiuo metu galiojanti šaukimo į kariuomenę tvarka, deja, bet sudaro prielaidas kai kam išvengti karinės tarnybos. Visuotinis šaukimas to padėtų išvengti ir ilgainiui papildytų šalies kariuomenę gerai parengtais kariais.

Dėkojame už mums skirtą laiką!

Kelmiškiams.lt, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotrauka / Robertas Dačkus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *