Prezidento ir pirmosios ponios darbo vizitas Kelmėje

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį su komanda dirbo Kelmėje. Susitikime su Kelmės rajono savivaldybės meru Ildefonsu Petkevičiumi ir rajono vadovybe šalies vadovas aptarė investicijas regione, švietimo situaciją, sveikatos reformos eigą, savivaldybių savarankiškumą sprendžiant socialinės politikos klausimus, kitus rajonui aktualius klausimus. Prezidentas aptarė Kelmės savivaldybės pastangas vykstant sveikatos reformai išsaugoti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas rajono žmonėms. Kelmės meras padėkojo Prezidentui už iniciatyvą pakeisti konstitucinį Fiskalinės sutarties įstatymą, pažymėdamas, kad dėl pakeisto įstatymo Kelmės rajonas gali įgyvendinti vandentvarkos modernizavimo projektą.

Šalies vadovas Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje susitiko su rajono gimnazijų vyresniųjų klasių gimnazistais, dalyvavo pilietiškumo diskusijoje pačių gimnazistų pasiūlyta tema „Pilietiškumas: praeities – dabarties – ateities tiltas”. 

Prezidentas pažymėjo, kad Kelmėje, kurios apylinkėse gyveno Šaulių sąjungos įkūrėjas V. Putvinskis-Pūtvis, justi stiprios šaulystės tradicijos. „Šauliška savitvarda, disciplina svarbi kiekvienam jaunam žmogui, o per jį ir visuomenei – turint omenyje ne tik pasirengimą ginti šalį ginkluoto konflikto metu, bet ir daug plačiau suprantamą asmens ir kartu valstybės atsparumą”, – sakė šalies vadovas. 

Pasaulinės psichikos sveikatos dienos išvakarėse Prezidentas Kelmės Visuomenės sveikatos biure susitiko su visuomenės sveikatos specialistais, savivaldybės gydytoja, socialiniais darbuotojais bei srities specialistais aptarti priklausomybių ligų valdymo, prevencijos ir pagalbos priklausomiems asmenims, žmonių psichikos sveikatos stiprinimo klausimų.

Šalies vadovas akcentavo, kad priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų – labai aktuali Lietuvos visuomenės problema, kelianti didelę socialinę ir ekonominę žalą šiandien ir rizikų mūsų ateičiai. Pasak Prezidento, beveik visose savivaldybėse priklausomybių ligos keliamos kaip didelė problema. 

Susitikime šalies vadovas aptarė, ko dar trūksta telkiant pastangas užtikrinti priklausomybių gydymą ir prevenciją. Ypatingo dėmesio reikalauja labai prasta situacija dėl vaikų ir jaunimo psichiatrų trūkumo bei jų teikiamų svarbių paslaugų labai prasto prieinamumo mūsų šalyje. Taip pat susitikime buvo aptariama, ko reikia, kad narkotikų vartojimas būtų užkardytas. Susitikimo dalyviai akcentavo ir  „kietąsias” priemones, skirtas psichotropinių priemonių prieinamumui mažinti.

Kelmės rajono Visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Nekrašė sveikatos įstaigų reformos kontekste pažymėjo, kad nors prevencijos efektyvumas neabejotinas, tačiau valstybės skiriamas finansavimas visuomenės sveikatos biurams nėra tinkamas ir adekvatus pagal esančias problemas ir visuomenės sveikatos iššūkius Lietuvoje.

Susitikime dalyvavęs sodybos Padubysio kaime priklausomybių turintiems asmenims savininkas Žanas Talandis atkreipė dėmesį, kad panašios kaip jo priklausomybių reabilitacijos iniciatyvos galėtų padėti daug daugiau žmonių, jei vietos ir nacionalinės valdžios lygmenimis atsirastų jų veiklai palankesnės sąlygos. Susitikime buvo aptartos ir galimos „kietosios” priemonės, skirtos psichotropinių priemonių prieinamumui mažinti.

Kartu su Prezidentu atvykusi pirmoji ponia Diana Nausėdienė susitiko su Lietuvos samariečių bendrijos nariais ir aplankė Budraičių kaimo bendruomenę.

Susitikimas su Samariečių bendrijos Kelmės skyriaus bendruomene įvyko jos įsteigtame vaikų dienos centre „Draugystė”. Kelmės savivaldybėje, Tytuvėnuose, samariečiai yra įsteigę ir dienos centrą „Samarietukas”. Bendrijos nariai teikia įvairiapusę paramą, turi labdaros valgyklą, kurioje nemokamas maitinimas penkiskart per savaitę skiriamas 48 žmonėms. Kelmės rajono Samariečių bendrija taip pat teikia kompleksines paslaugas šeimoms.

Pokalbyje su samariečiais pirmoji ponia pabrėžė, kad labai svarbu, jog kiekviena Lietuvos šeima galėtų gauti reikiamą pagalbą ištikus bet kokiai krizei. Dar svarbiau – turėti galimybę kreiptis paramos, konsultacijų ar kitokios pagalbos ir nelaukiant krizės.

„Jūsų veikla – dar vienas įrodymas, kaip svarbu skatinti ir auginti nevyriausybinį sektorių, ugdyti pilietinę visuomenę, kuri įgalinama padėti pati sau ir organizuoti reikiamas paslaugas. Ačiū už atsidavimą ir tai, kad stiprinate šeimas, ugdote jų gebėjimus savarankiškai spręsti iškilusias problemas, įveikti tėvystės, paauglystės, kitus iššūkius ar užklupusias krizes, nuo kurių niekas nėra apsaugotas”, – teigė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia akcentavo, kad kompleksinė pagalba šeimai prisideda prie psichinės sveikatos stiprinimo. „Saugumo jausmas yra vienas pamatinių dalykų, kuriuo remdamasis kiekvienas žmogus auga ir tobulėja. Šeima, saugi aplinka joje yra ta terpė, kur kiekvienas turėtume jaustis užtikrintai ir semtis stiprybės. Labai džiaugiuosi, kad Jūsų dėka būtent tokia aplinka šeimose ir kuriama”, – sakė pirmoji ponia.

Susitikime su Budraičių kaimo bendruomene, kuri yra viena iš Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos globojamos iniciatyvos „Lietuvos galia” dalyvių, daugiausia kalbėta apie bendruomeniškumą ir aktyvumą.

„Jūsų aktyvumas, atsidavimas ir veikla liudija, kad kaimiškos Lietuvos vietovės yra gyvos ir ten gyvena kūrybingi, darbštūs ir pilietiški žmonės. Esate viena pirmųjų bendruomenių, veikiančių jau ne pirmą dešimtį metų, kuri savo žmonių rankomis sukūrė tai, kuo šiandien pagrįstai galite džiaugtis ir didžiuotis. Žinau, kad pas Jus apsilanko ir kitos bendruomenės, konsultuojasi ir semiasi gerosios patirties ir praktikos, tai didžiulis įvertinimas Jums. Labai tikiuosi, kad tęsite savo darbus su dar didesniu užsidegimu, nes to tikrai reikia mūsų žmonėms ir valstybei”, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia priminė, jog beveik trečdalis visų iniciatyvų „Lietuvos galios” platformoje kuriamos būtent bendruomenėse. Pirmosios ponios teigimu, čia slypi didžiulis pilietinės galios potencialas, kurį norisi ne tik padėti atrakinti, bet ir pasidalinti kuriamais stebuklais su visa Lietuva.

Vakare šalies vadovas susitiko su rajono žiniasklaidos atstovais bei rajono gyventojais. Prezidento interviu portale skaitykite artimiausiomis dienomis.

Kelmiškiams.lt, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *