Mokyklose pamokos baigėsi, laukia nerami vasara

Praėjusią savaitę rajono mokyklose baigėsi ugdymo procesas. Mokiniai išėjo ilgai lauktų vasaros atostogų, pradeda atostogauti ir mokytojai. Nuo rugsėjo mokyklų laukia permainos – nelyginių klasių mokiniai mokysis pagal atnaujintas bendrojo ugdymo programas. Tai reiškia, kad tvarkaraštyje atsiras naujų dalykų, keisis temos, dalį turinio mokytojai galės rinktis savo nuožiūra. Mokyklose mokiniai galės mokytis naujų dalykų, o, pasak švietimo formuotojų, visos mokyklos turės užtikrinti, kad šias naujoves mokiniai galėtų gauti.

„Švietimo sistema šiuo metu yra didžiulės pertvarkos kryžkelėje, pasikeitimai visada yra šiek tiek bauginantys, keliantys nerimą, stresą. Mūsų rajonas ruošiasi ugdymo turinio atnaujinimui: yra paruoštas bendras viso rajono planas, kiekviena ugdymo įstaigas turi savo planą, mokytojai dalyvauja mokymuose, ugdymo įstaigos teikia informaciją mokiniams ir jų tėvams. Mane labiausiai džiugina aktyvių metodinių būrelių veikla, kai mokytojai dalijasi patirtimi ir drauge kuria planus. Kiek žinau taip dirba rajono matematikos mokytojų metodinis būrelis, tikiu, kad ir kiti. Mokytojai dalykininkai dalyvauja UTA (red. – ugdymo turinio atnaujinimo) mokymuose, girdime įvairias patirtis. Vieniems mokymai labai patinka, kiti tikėjosi esminių su jų dalyku susijusių žinių. Norėtųsi palinkėti nebijoti ir drąsiai pasitikti UTA. Juk niekas geriau nei mokytojai nežino, kaip reikia mokyti mokinius, o visa kita yra išmokstama su laiku ir bandymų keliu. Žinoma, ateinantys mokslo metai bus kupini iššūkių ne tik dėl UTA, bet ir dėl visuotinės įtraukties, tarpinių patikrinimų ir kitų reformų“, – optimizmo neslėpė Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Justina Zaleckienė.

Kelmiškiams.lt kalbinti rajono mokyklų vadovai į atnaujintas programas žvelgia kritiškai ir sako, kad daug kas vyksta chaotiškai, tačiau kaip įmanydami jau ruošiasi naujiems mokslo metams.

„Programos atnaujintos, tačiau pasiruošimo naujiems mokslo metams procesas valstybės lygiu yra imitacinio pobūdžio: konsultacijos mokytojams, vadovams vyksta chaotiškai, jokios aiškios pasirengimo strategijos nėra. Taip pat ir su atnaujinta ugdymo medžiaga, priemonėmis – jų dar nėra. Papildomos lėšos mokykloms turinio atnaujinimui yra nepakankamos ir net juokingos. Ir kol kas kalbame tik apie vadovėlius, kur jau turėtų būti parengti vadovėlių, skaitmeninių priemonių ir užduočių paketai pagal atnaujintų programų turinį. Visa tai labai neramina“, – teigė Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos direktorė Rita Andrulienė.

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos direktorius Rimas Bielskis įsitikinęs, kad gimnazijos mokytojai yra patyrę, pergyvenę ne vieną reformą, tinkamai pasiruoš dirbti pagal atnaujintas programas.

„Gimnazija naujiems mokslo metams, kuriais I ir III klasių mokiniai mokysis pagal atnaujintas ugdymo programas, rengiasi sistemingai ir kryptingai, bet neskubėdama priimti visų sprendimų. Daug dalykų dar neišspręsta ir ministerijos lygmeniu, kaip, pavyzdžiui, vadovėlių leidyba, konsultantų rengimas, mokytojų apmokymas ir t.t.“, – sakė direktorius.

Kelmės „Kražantės“ progimnazijos vadovė Laima Simėnienė teigė, kad pasiruošimas dirbti pagal atnaujinto turinio programas vyko, bet iššūkių buvo.

„Dar nežinome, iš kokių vadovėlių mokysis 3, 7 klasių mokiniai. Dalis vadovėlių jau yra užsakyta. Išmokome naudotis skaitmeniniu turiniu, bet lėšos skaitmeninėms priemonėms ženkliai mažesnės nei praėjusiais mokslo metais. Kaip bus, matysime“, – sakė L. Simėnienė. 

Didesnių sunkumų tikisi išvengti ir Tytuvėnų gimnazijos bendruomenė. Pasak šios mokyklos direktorės pavaduotojos ugdymui Vilijos Volskienės, mokytojai visus mokslo metus ruošėsi ugdymo turinio atnaujinimui pagal gimnazijos Atnaujinto ugdymo turinio įgyvendinimo veiksmų ir priemonių planą 2022–2024 metams.

Rajono mokyklose kasmet mažėja mokinių. Pernai Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos durų neatvėrė pirmokai ir vienuoliktokai. Pasak direktorės, šių metų rugsėjį numatoma turėti ir pirmokus, ir vienuoliktokus.

„Šiais metais taip pat formuojame dvi grupes atskirai ikimokykliniam ugdymui ir priešmokykliniam ugdymui. Tėvų pageidavimu atidarome visos dienos ikimokyklinio ugdymo grupę, – sakė R. Andrulienė.

Norinčių mokytis mokinių skaičiumi nesiskundžia ir Tytuvėnų gimnazija. Daugiausiai mokinių turinti rajono ugdymo įstaiga neslepia, kad vis daugiau mokinių į gimnaziją ar jos skyrius mokytis atvyksta iš Šiaulių rajone esančių Bazilionų, Šiluvos ir Kelmės.

Tuo tarpu vienintelės išgrynintos rajone Jono Graičiūno gimnazijos vadovui R. Bielskiui, klasių komplektavimas pareikalauja iššūkių.

„Pas mus klasių komplektavimas visada yra sudėtingas procesas, kadangi nuo pirmo atėjusio mokinio formuojamos visos I klasės. Dažnai iki pat rugsėjo nežinomas ir III klasių mokinių bei klasių komplektų skaičius. Mokiniai neskuba, o mums – nežinomybė“, –  kalbėjo direktorius.

Kelmės „Kražantės“ progimnazija džiaugiasi stabiliu mokinių ir klasių komplektų skaičiumi. Progimnazijos direktorei nerimą kelia lėšų trūkumas pagalbos mokiniui specialistų etatams.

„Kaip ir kiekvienais metais, nerimaujame dėl lėšų trūkumo pagalbos mokiniui specialistų etatams. Į mokyklą ateina vis daugiau mokinių, turinčių specialiuosius ugdymosi poreikius“, – sakė L. Simėnienė. 

Kalbinti mokyklų direktoriai nedaugžodžiavo apie gresiantį mokytojų trūkumą, nes vidutinis mokytojų amžius rajone siekia pusšimtį metų.

Vedėja džiaugiasi, kad šiuo metu rajone netrūksta mokytojų, tačiau vis pasigirsta, kad reikia anglų kalbos, geografijos mokytojų (ne pilnu krūviu), bet dažniausiai iki mokslo metų pradžios mokytojai yra surandami.

„Šiandien tikrai galime džiaugtis, nes mūsų rajono situacija yra geresnė nei daugelio kitų Lietuvos regionų. Neramina, kas bus po penkerių metų ar vėliau. Tuo pačiu kyla klausimas, ar bus ką mokyti? Pernai rajone gimė 150 vaikų, kurių dalis, tikėtina, kad išvyks gyventi į kitus rajonus ar šalis. Žinoma, mokytojų pritraukimo tema yra labai aktuali ir bus gvildenama Rajono tarybos Švietimo, kultūros ir teisėtvarkos komitete. Rudenį Švietimo, kultūros ir teisėtvarkos komitete diskutuosime apie tinklo pertvarkos planą, manau, kad bus didesnių pokyčių, tad labai kviesčiau švietimo bendruomenę aktyviai įsijungti į šią diskusiją, plano kūrimą ir Kelmės rajono ugdymo įstaigų švietimo vizijos formavimą, – kalbėjo J. Zaleckienė.

Dėl mokytojų poreikio artimiausiu metu neabejoja Tytuvėnų gimnazijos administracija ir, pasak gimnazijos direktorės pavaduotojos I. Volskienės, ateityje tikrai reikės naujų mokytojų.

R.Bielskis sakė kol kas mokytojų stygiaus ar pertekliaus nejaučiantis, tačiau jau dabar aišku, kad kai kurie gimnazijos pedagogai dirbs nepilnu krūviu, kai kas turės daugiau pamokų.

„Mokytojų stygiaus nėra, tačiau, skaičiuojant ugdymo plano valandas, krūviai mokytojams pasikoreguos į mažesniąją pusę (mažėja valandos vidurinio ugdymo koncentre). Taip pat jaučiame, kad mūsų rajono mokyklos ieško mokytojų (tiksliųjų, gamtos mokslų), todėl tikėkimės, kad mokytojams krūviai susibalansuos“, – apie darbo krūvio galimybes kalbėjo Kražiuose esančios gimnazijos direktorė R. Andrulienė.

Pasak Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos Justinos Zaleckienės, Kelmės rajone šiais metais tinklo pertvarka nevyks – jokia mokykla netaps kitos ugdymo įstaigos skyriumi.

„Tikimės, kad ir visi skyriai išliks. Vienose ugdymo įstaigose mažėja klasių komplektų, kitose įsteigiami nauji ar papildomi esami. Bendra tendencija – mokinių skaičius mažėja, todėl tikėtina, kad gali sumažėti ir mokytojų krūviai. Tikėtina, kad labiausiai tai pajus Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos Vaiguvos skyrius, Kelmės rajono Elvyravos pagrindinė mokykla, nes ten mokinių ir komplektų skaičius labiausiai mažėja“, – sakė J. Zaleckienė.

Nerijus Šarauskas. Kelmiškiams.lt, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *