Ketinate įsigyti viščiukų? Neparsineškite į savo ūkį paukščių gripo!

Pavasaris  – metas, kuomet dažname kieme ima cypsėti viščiukai, atsiranda jaunų vištaičių. Gyventojai, užsiimantys smulkiu ūkininkavimu, naminių paukščių įsigyti dažniausiai plūsta į prekyvietes ar pas į miestą atvykusius prekiautojus. Vis dar vykstant pavasarinei paukščių migracijai ir visoje Europoje siaučiant paukščių gripui, raginame būti itin atsakingiems ir pirkti naminius paukščius tik įsitikinus, kad jų pardavėjai yra legalūs, paukščius auginantys patvirtintose vietose. 

Noras sutaupyti ir pigiau įsigyti paukštį gali kainuoti į savo ūkį parsineštą greitai plintančią ligą bei sukelti didelių nuostolių kitiems. VMVT yra fiksavusi atvejų, kuomet savo reikmėms įsigyti naminiai paukščiai buvo sergantys ir, kaip vėliau paaiškėjo, užsikrėtę pavojinga paukščių gripo viruso atmaina, todėl siekiant išvengti nuostolių ir ligos plitimo, nepirkite paukščių iš nelegalių prekiautojų. Atkreipiame dėmesį, kad naminiai paukščiai turi būti įsigyjami tik iš patvirtintų paukščių auginimo vietų:

  • Gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT interneto puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75.
  • Pasidomėkite savo savivaldybės atstovų, ar naminių paukščių prekiautojas yra informavęs administraciją apie ketinimą prekiauti jūsų miesto ar miestelio prekyvietėje (leidimą gauti privaloma)
  • Paprašykite pardavėjo pateikti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų. 
  • Pardavėjas taip pat privalo išduoti ir įsigijimo čekį, sąskaitą faktūrą arba PVM sąskaitą faktūrą (ar prekių pirkimo–pardavimo kvitą).

Jei pardavėjas nepateikia reikalingų duomenų, jo veiklos registracijos nerandate registruotų naminių paukščių ūkių sąraše, paukščių neįsigykite!

VMVT inf., asociatyvi Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *