„Kelmiškiams.lt“ interviu su rajono meru

Likus 2 savaitėms iki naujai išrinkto (perrinkto) ir rajonui toliau vadovausiančio mero Ildefonso Petkevičiaus priesaikos iškilmingo pirmojo posėdžio metu, „Kelmiškiams.lt“ interviu metu rajono meras sakė, kad naujoje kadencijoje tikisi aktyvaus darbo su verslu, viliasi gyventojų gerovės augimo ir darnaus darbo tiek su politiniais partneriais, tiek su administracija.

Savivaldybei vadovaujate beveik pusantrų metų. Kokios nuotaikos ir darbai lydėjo šį laikotarpį?

Nuotaikos buvo įvairios: ir pesimistinės, ir optimistinės. Pas žmogų taip, kaip ir gamtoje – vieną dieną saulė šviečia, kitą – lietus lyja. Atėjęs į mero pareigas turi prastą nuotaiką nusodinti ir imtis darbų, nes tik per darbą galima pakeisti situaciją. Tai ir dirbau šį laikotarpį.

Ar dažnai buvusios kadencijos metu kontakto, ryšio, bendravimo ieškojo paprasti rajono gyventojai?

Iš tiesų žmonių buvo nemažai. Kreipdavosi telefonu, ateidavo į kabinetą, kalbindavo gatvėje.  Žmonės dažniau kreipdavosi dėl buitinių, kasdienio gyvenimo problemų. Kaimiškose gyvenvietėse žmones neramina kelių būklė, sugadinti melioracijos įrenginiai. Žmonės dažnai skundžiasi biurokratinio aparato neveiklumu, kartais nesusigaudo tarp teisės aktų. Esu tos nuomonės, kad savivaldybė, seniūnijos turi dėti visas pastangas, kad būtų sprendžiamos gyventojų problemos, nes pirmiausia problemas turi spręsti savivaldybė, jos institucijos, o ne Vilniuje esančios institucijos. Jei įstatymai leidžia, mes turime žmogui padėti.

Esate išrinktas antrai kadencijai. Kas lėmė Jūsų sprendimą toliau siekti mero posto?

Pamačiau, jog galiu pajudinti įsisenėjusius procesus, kurie trukdo gyventojams, verslui. Sprendimui įtakos turėjo ir žmonių pasitikėjimas, nes pas mane nebijojo kreiptis bet kuris žmogus. Aš priėmiau kiekvieną besikreipusį.

Jūsų rinkiminė kampaniją supo ir aplink Jus yra verslo žmonės. Ar tai reiškia, kad rajone yra kuriama  palanki verslui aplinka?

Taip. Ir tai yra labai gerai. Aš daug bendrauju su verslo atstovais, nes pats ne vieną dešimtmetį buvau versle. Praėjusią Kelmės meno šventę parėmė labai daug verslo subjektų, nes aš pats kalbėjau su įmonių vadovais. Tik verslo dėka buvo surengtas tikrai geras renginys Kelmės mieste. Taip aš parodžiau ženklą, kad ir verslas gali pas mane ateiti, jei turi problemų, kurias  bandysime spręsti. Dažna problema verslininkams yra ta, kad Kelmėje nėra sklypų, kur verslas galėtų vykdyti veiklą. Įsivaizduojate, ateina verslininkas ir sako, kad nori statyti pastatą. Pasižiūrime ir matome, kad nėra jokio ploto, kur būtų galima vykdyti verslo plėtrą. Nesutvarkyti mūsų pačių (red. – Savivaldybės) dokumentai. Todėl yra svarbu redaguoti Bendrąjį planą, kad būtų galima verslui plėstis. Mes nesame toks regionas, kad neturėtume žemės.

Jūsų, kaip ir kitų kandidatų, rinkimės kampanijos metu pažadų netrūko. Kokius tikslus norėtumėte pasiekti naujos kadencijos metu?

Na, pažadų mes tikrai nedalinome. Tai galiu užtikrinti, nes nesu iš tų žmonių, kuris daug žada. Manau, kad per ateinančią kadenciją turime padaryti tai, kad verslui būtų patogu čia dirbti, procesai vyktų sklandžiai ir greitai. Svarbu užtikrinti procesų sklandumą ir neleisti susidaryti kliūtims per vangumą, neoperatyvumą, Svarbu, kad iš to rajonas gautų naudos per verslo mokamus mokesčius, būtų kuriamos naujos darbo vietos. Kiekvieni prarasti metai – prarasti didžiuliai pinigai. Taip pat turime suprasti, jei norime geriau gyventi, turime ir daugiau uždirbti, o uždirbti padės tik verslas, kurdamas naujas darbo vietas, vykdydamas plėtrą. Žmonės turi suprasti, kad išdalinę biudžeto pinigus tik mokykloms ar socialinėms reikmėms, mes geriau negyvensime ir galėsime tik pasigirti sutvarkę tam tikrą objektą, tačiau ekonominės naudos žmonės nuo to negaus.

Pasikeitus Vietos savivaldos įstatymui, meras – norės to ar ne – nepajėgs vienas susidoroti su jam pavestomis funkcijomis, todėl bus būtina įkurti mero komandos aparatą. Vien su administracijos pagalba visko kokybiškai atlikti, sutikite, nepavyks. Ar esate numatęs, kas darbuosis Jūsų komandoje?

Taip, bet personalijų įvardinti dar negaliu. Be abejo, kažkokie administraciniai pakeitimai bus. Kai kurios administracijos darbuotojų funkcijos pereis mero komandai, kuri bus politinio pasitikėjimo komanda visos mero kadencijos metu.

O vicemeras, visgi bus tik vienas?

Vienas. Aš laikausi pozicijos kad užtenka vieno vicemero, nors įstatymas leidžia turėti du. Geriau turėti mero patarėją, turėti stiprią mero komandą, tada galima padaryti daugiau darbų. Be to, patarėjai yra lengviau priimami ir lengviau atleidžiami.

Mero komandos formavimas kaip ir aiškus, o kokia situacija su koalicija?

Iš tiesų mes jau pakalbėjome su visų partijų atstovais. Jau žinome, kokios nuotaikos vyrauja mūsų partijos komandoje. Galimų koalicijos partnerių reikalai nėra taip paprastai sprendžiami. Kaip kurių partijų sprendimai priimami prezidiumuose ar visuotiniuose susitikimuose.  Tai užima tam tikrą laiką. Manau, kad iki balandžio 20 d. vyksiančio pirmojo naujos Tarybos kadencijos posėdžio mes viską sudėliosime.

Nerijus Šarauskas, „Kelmiškiams.lt“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *