Siūloma vertinti kompensacijų gavėjų turtą

Nenoriai šiltėjančios, tačiau ilgėjančios dienos pri­me­na apie  ar­tė­jan­čią šil­dy­mo se­zo­no bei kompensacijų už būsto šildymą pabaigą. Rajone būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijas šį sezoną gavo daugiau nei 3600 būstų savininkai.

Kaip „Kelmiškiams.lt“ sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja Reda Každailienė, daugiau nei 2600 būstų savininkų pasinaudojo galimybe gauti kompensaciją šildymui kietu kuru, elektra, suskystintomis dujomis, o virš 970 būstų savininkų buvo kompensuojamas centralizuotai tiekiamas šildymas.

– Palyginus su ankstesniais metais, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų gavėjų skaičius pernai išaugo ženkliai. Tokį gavėjų skaičiaus augimą lėmė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimas, kad skiriant piniginę socialinę paramą nuosavybės teise turimas asmenų turtas nevertinamas, – sakė R. Každailienė.

Pastaruoju metu dauguma šalies savivaldybių susiduria su išaugusiu kompensacijų gavėjų skaičiumi. Apie 80 proc. savivaldybių pasisako, kad nustatant teisę į piniginę socialinę paramą ir kompensacijas būtų tikslinga vertinti asmens (šeimos) turtą.

Jokia paslaptis, kad nemažai paramą gaunančių asmenų turi ne tik  ne vieną objektą nuosavybės teisėmis, bet yra atvejų, kai socialinės paramos gavimo metu kompensacijos gavėjai įsigyja naujus automobilius, remontuoja būstus, vyksta į brangias keliones. Kitaip tariant, nevertinant turimo turto sudaromos sąlygos piktnaudžiavimui.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems asmenims įstatymo projektą parlamentui teikiantys Seimo nariai sako, kad tikslas – sureguliuoti kai kurias teisines normas taip, kad socialinė parama būtų suteikiama tikslingai tiems, kuriems to labiausiai reikia – mažas pajamas gaunantiems asmenims (šeimoms), neturintiems brangaus turto ar neįsigyjančio jo socialinės paramos gavimo metu, tuo pačiu efektyviai naudoti finansinius valstybės išteklius.

Pasak grupės Seimo narių, gauta nemažai savivaldybių siūlymų vertinti ne tik asmens (šeimos) turtą, tačiau kartu didinti turto normatyvus, kurie dėl šalies išorėje vykstančių įvykių bei infliacijos šiandien jau yra per maži. Normatyvus siūloma didinti pusantro karto.

Nuostata nevertinti paramos gavėjų turto galioja iki 2024 m. balandžio 30 d.

„Kelmiškiams.lt“ inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *