Kelmės rajonas architekto A. E. Paslaičio piešiniuose

2024 m. rugpjūčio 19 d. – rugsėjo 30 d. Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje eksponuojama architekto, Lietuvos paveldo sergėtojo Arūno Eduardo Paslaičio piešinių paroda.

A. E. Paslaitis gimė 1942 m. spalio 17 d. Tryškių miestelyje (Telšių r.). Pabaigęs Joniškio 2-ąją vidurinę mokyklą, 1960–1966 m. studijavo architektūrą Kauno politechnikos institute (dabar Kauno technologijos universitetas). Po studijų A. E. Paslaitis buvo paskirtas Akmenės rajono architektu, o nuo 1968 m. įsidarbino Vilniuje, Miestų statybos projektavimo instituto tipinių projektų skyriuje, vyriausiuoju architektu. Nuo 1992 m. dirba UAB „Jungtinės architektų dirbtuvės“, yra įsteigęs ir savo projektavimo biurą. Žymiausi architekto projektuoti statiniai: LR Seimo viešbutis Gedimino prospekte, Lietuvių kalbos institutas, Žirmūnų ir Justiniškių visuomeniniai prekybos centrai Vilniuje, Šeduvos miesto Laisvės aikštės sutvarkymas ir kt.

Laisvas akimirkas A. E. Paslaitis skirdavo knygoms, fotografijai ir kelionėms. Jau studijų metais, kai architektūrinių objektų perpiešimas buvo viena iš sudedamųjų mokslų dalių, A. E. Paslaitis važinėjo po Lietuvą ir buvusios LDK žemes, įamžindamas dvarus, bažnyčias, koplyčias, piliakalnius ir kaimus. Iš šeimos atsineštas žingeidumo ir kelionių tradicijas sujungęs su savo aistra – piešimu, architektas savo piešiniuose įamžino gamtos grožį, architektūros palikimą ir praeities reliktus.

Per keturis dešimtmečius sukauptą savo piešinių, fotografijų ir negatyvų kolekciją architektas A. E. Paslaitis 2007 m. padovanojo Lietuvos nacionaliniam muziejui. Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje parengtoje parodoje eksponuojama tik nedidelė šios kolekcijos dalis – tai piešiniai, kuriuose vaizduojami Kelmės rajono objektai.

Aistė Mažonienė

Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *