Rajono policijos vadovas: „neblaivūs vairuotojai yra šių dienų rykštė“

Praėjusią savaitę suėjo du mėnesiai, kai Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariato viršininko pareigas eina anksčiau Raseinių rajono policijos komisariatui vadovavęs Artūras Košikas. Kelmiškiams.lt susitiko su komisariato vadovu pirmajam interviu.

Simboliška ar ne, bet mūsų pokalbio dieną suėjo du mėnesiai, kai dirbate Kelmėje. Apsidžiaugėte, kai buvote paskirtas Kelmės rajono policijos viršininku?

Negaliu pasakyti, kad džiaugiausi. Policijoje yra rotacijos principu paremta tvarka viršininko pareigoms užimti. Pasiūlė, o aš ilgai nedvejojau: netoli, nes atstumas yra svarbu, o keliai, žinote kokie yra. Priėmiau sprendimą atvykti dirbti į Kelmę.

Per savo karjerą esate dirbęs keliuose policijos padaliniuose. Kurios iš užimtų pareigų Jums labiausiai patiko?

Aš galvoju, kad kiekvienas pareigūnas susiduria ir pereina skirtingus etapus. Iš pradžių 13 metų dirbau kriminalinėje policijoje, užėmiau tyrėjo, vyresniojo tyrėjo pareigas. Vėliau buvau viešosios policijos padalinio vadovas,komisariato viršininko pavaduotojas. Galvoju, kaip ir kiekvienam karjeros kelyje, žmogaus karjera dėliojasi etapais, žmogus bręsta, įgyja patirties, formuojasi ir karjeros lūkesčiai. Bet kuriame darbe žmonės siekia tobulėti, siekia karjeros galimybių. Aš policijoje vadovaujamas pareiga užimu nuo 2013 metų. Iš viso policijoje dirbu nuo 2001 metų.

Kas lėmė, kad pasirinkote policininko profesiją?

Geras klausimas. Dar vaikystėje norėjau būti policininku, o baigdamas mokyklą buvau tikras, kad rinksiuosi policininko profesiją. Taip pat žinojau, kad noriu dirbti būtent kriminalinėje policijoje. Man atrodė, kad kriminalinė policija yra rimčiausia struktūra policijoje: betarpiškas darbas su nusikaltėliais, nusikaltimų atskleidimas, ypatingai sunkių nusikaltimų atskleidimas.Galiu pasakyti, kad tai ir buvo mano vaikystės svajonė.

Kokia Jūsų nuomonė apie tai, kad policijos komisariatams skiriami vadovai iš kitų savivaldybių? Tai, Jūsų manymu, labiau privalumas ar trūkumas?

Galvoju, kad tai labiau yra pranašumas, nes kitaip matai esamą situaciją, kai kurias, galbūt į įsisenėjusias, problemas pažvelgi naujomis akimis, naujas požiūris. Ieškai naujų sprendimų, galimybių. Geriau, galbūt, kolektyvas į tai atsakytų, ar viršininkas iš kitos savivaldybės yra pranašumas.

Kokia Jūsų nuomonė apie ne vienareikšmiai vertinamą policijos reformą?

Sunku man vertinti, nes rajoninių policijos komisariatų ši beveik reforma nepalietė. Rajoninius policijos komisariatus labiau palietė 2015 metais vykusi reforma. Raseiniai tuomet buvo pilotinis projektas, tad man teko betarpiškai dalyvauti šiuose reikaluose, spręsti klausimus, priimti sprendimus, nuolat konsultuotis su kolegomis, su savo vadovybe ir visos policijos vadovais.

Ar policijos pareigūno akimis žiūrint situacija Kelmės rajone skiriasi nuo situacijos Raseinių rajone?

Taip,šiek tiek skiriasi. Raseinių rajone, bent iki mano perkėlimo, daugiau rezonansinių, sunkesnių nusikaltimų, nes rajonas – šalies vidury, šalia autostrada, susisiekimas labiau nei puikus, tad ir įvykių bei skaudžių įvykių Raseinių rajone būdavo daugiau. Kelmės rajonas, bent man taip atrodo kol kas, yra ramesnis. Dažniausi nusikaltimai: smurtas artimoje aplinkoje, vagystės, neblaivūs vairuotojai, viešosios tvarkos sutrikdymai. Kol kas, tikiuosi ir ilgam, skaudesnių įvykių Kelmės rajone pavyks išvengti.

Baigiant mūsų trumpą pokalbį įdomu, kokia Jūsų šios kadencijos programa, kokie lūkesčiai?

Pirmiausia aš sau išsikėliau uždavinį gerinti, tobulinti komunikaciją su darbuotojais, gerinti jų darbo sąlygas, esant galimybėms, įsteigti naujų pareigybių, o kai kurias –peržiūrėti ir galbūt kai ką pakeisti. Jau turime šiuo metu įvykusius kelis konkursus. Keletui darbuotojų pavyko pakilti pareigose. Pavyko įsteigti naują vyresniojo specialisto etatą. Į jį įdarbintas buvęs mūsų kolega. Tai labai svarbu, kad buvusių kolegų nederėtų pamiršti ir atsiradus ne statutinėms pareigybėms, sudaryti sąlygas jiems įsidarbinti, nes tai yra privalumas. Žmogus žino policijos sistemą ir be to nėra paliekamas likimo valiai. Dar vienas uždavinys – komunikacija su įvairiomis įstaigomis ir institucijomis: savivaldybe, probacijos, vaikų teisių apsaugos tarnybomis ir t.t. Labai svarbus tikslas – kriminogeninės situacijos suvaldymas, proaktyvi veikla dėl narkotinių medžiagų platinimo, nelegalios prekybos alkoholiu ar tabako gaminiais, nelegalių ginklų laikymo. Taip pat svarbu sėkmingai ištirti įvykdytus nusikaltimus. Dar viena didele problema, kuriai kartu su kolektyvu skirsiu daug dėmesio, yra neblaivūs vairuotojai. Pastarieji yra šių dienų rykštė ir jau nebestebina, kai vidury darbo dienos nustatomas dviejų ar trijų promilių vairuotojo girtumas. Žinoma, penkeriems metams sudėtinga kažką prognozuoti, tačiau artimiausiu metu stengsimės įgyvendinti mano minėtus uždavinius.

Ačiū už pokalbį.

Nerijus Šarauskas, Kelmiškiams.lt, A. Košiko asmeninė nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *