Politikai kaukes nusiims po rinkimų

Vakar šventėme Užgavėnes – žiemos išvarymo šventę. Dažnai sakoma, kad Užgavėnės yra pirmoji pavasario šventė ir virsmo taškas, kai gamta pastebimai iš žiemos pereina į pavasarį. Taip jau sutapo, kad per šių metų Užgavėnes finišo link skuba ir Savivaldos rinkimų kampanija, kurioje pustrečio šimto žmonių nori tapti savivaldybės meru arba tarybos nariais.

Dar metų pradžioje rinkiminis sujudimas atrodė terūpi tik patiems kandidatams, tačiau artėjant rinkimų dienai vis daugiau didesnių ar mažesnių politikų dėmesio atkreipimo inscenizacijų persikelia į socialinius tinklus ar bendruomenes. Kelmė – ne Vilnius ar kitas didmiestis, tačiau skandalų netrūksta ir mūsų krašte, o tuos skandalus nori sukelti įvairių politinių jėgų atstovai, ypač tų, kurių rajoniniai reitingai nėra patys aukščiausi. Įvairios replikos, kandūs komentarai ar įrašai paprastai atkreipia žmonių dėmesį, kuriuos parašę ar tik perskaitę politikai savaip interpretuoja ir neslepia piktdžiugos ar susierzinimo vienas kito atžvilgiu. Tokiomis priemonėmis itin džiaugiasi politikos autsaideriai, kurie dažniausiai apsiriboja padrikomis frazėmis arba iškilių žmonių citavimu ir taip džiaugiasi sulaukę dėmesio kaip niekada. Belieka priminti, kad citatomis savivaldybės nepavaldysi, o dėmesio tikrai netrūks ateityje ir jis dažniausiai nebus malonus bei politinę širdį glostantis, nes tada teks nusiimti rinkiminės iliuzijos kaukes.

Į metų laikų virsmą primenančios rinkimų kampanijos pabaigoje rajono politikai arba jais tapti dar tik siekiantys gyventojai, visada nori išlikti patys „švenčiausi ir tyriausi“. O kaip geriausiai tai pademonstruosi?! – Tik pasislėpęs po kauke, menkindamas ir erzindamas savo oponentą ar sukritikavusį rinkėją. Taip sugebėti daug išminties ir patirties nereikia. Sutikime, politinės patirties trūksta daugumai iš pustrečio šimto kandidatuojančių, o elementarios etikos ir empatijos – dar daugiau. Gal todėl ir kandidatų susitikimuose su gyventojais susirenka ne tokios didelės minios, kokių tikisi valdžios siekiantieji. Nesurinkę žmonių palaikymo, kandidatai „kooperuojasi“ – vieni „braunasi“ į kitų susitikimus ir taip žaidžia demokratiją. Demokratiją žaidžia ir kandidatai, akcentuodami komunikacijos sklaidą, kuri baigiasi primityviausių įrašų įkėlimu į socialinio tinklo paskyras, tačiau į rinkėjų užduotus konkrečius klausimus atsakymų nepateikia arba pateikia remdamiesi 19 amžiaus teorijomis, o dar kai kurie – socialiniuose tinkluose apriboja ir komentavimo galimybę. Taip savivaldybę valdyti norintieji suvokia demokratiją.

Kandidatai „varžosi“ ir didesniu plakatų skaičiumi skelbimų lentose bei stenduose, tačiau neretai jų plačias šypsenas uždengia žmonių asmeniniai skelbimai apie parduodamas malkas ar šieną. Vadinasi, žmonėms plačios politikų šypsenos, kurios tarsi geriausios dovanos, nelabai rūpi. Nelabai tiki ir kandidatų  pažadais apie investitorių nesibaigiančias eiles prie merijos pastato durų, ne visi tiki ir politikų svajonėmis, kad Kelmėje bus rastas perlas.

Neverta vardinti visų politikų išsišokimų ar „pasireklamavimų“, rinkėjai tai mato patys, o dažnas jų nusivilia jiems atstovauti ketinančiais ir valdžios trokštančiais vietiniais. 2019 metais rinkimuose dalyvavo mažiau nei pusė rinkimo teisę turinčių rajono gyventojų. Būtų nesmagu, kad panašus skaičius rajono gyventojų vietos valdžią išrinktų ir kovo 5 d.

Ar dalyvausite rinkimuose, atsakyti galite portalo Kelmiškiams.lt dešinėje pusėje arba apačioje esančioje apklausoje.

Nerijus Šarauskas, „Kelmiškiams.lt“, Pexels.com nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *